Telefoni
09.01.2020 17:20

Deli z drugimi:

Share

Novi iPhone 12 bi lahko postal tanjši

Novi iPhone 12 bi lahko postal tanjši
Novi iPhone 12 bi lahko postal tanjši

Kot vse kaže bo novi iPhone 12 največja posodobitev Applovega pametnega telefona v zadnjih nekaj letih – kljub temu, da smo še daleč stran od jeseni, ko »veliko jabolko« predstavlja nove iPhone, smo že bili deležni številnih špekulacij in govoric. Najbolj nas zanima, kako se bo Apple lotil prenove tehnologije ekrana.


The Elec napoveduje, da bodo določeni iPhone 12 modeli opremljeni z OLED ekrani, katere bo proizvajal LG. Za te ekrane je značilno, da imajo »touchscreen« tehnologijo vgrajeno v sam ekran in ne na ločeno plast znotraj ekrana. To pomeni cenejše in tanjše ekrane – posledično to lahko pomeni tanjši iPhone 12. Kljub vsemu nismo čisto prepričani, da lahko pričakujemo bistveno nižje cene iPhonov, kajti Apple bo skoraj zagotovo našel komponente, zaradi katerih bo iPhone še vedno obdržal visoko ceno.


The Elec še napoveduje, da bi lahko LG postopoma presedlal na isto »LTPO (low-temperature polycrystalline oxide)« tehnologijo ekranov, ki se že uporablja v pametnih urah Apple Watch 4 in Apple Watch 5. S tem bi dosegel bolj učinkovite ekrane, tako stroškovno, kot energetsko.


Kaj lahko pričakujemo na področju vzdržljivosti baterije?

Pametna ura Apple Watch 5 ravno zaradi tehnologije LTPO uspe doseči »all-day« vzdržljivost baterije, tudi z »always-on« ekranom. Če bi Applu uspelo integrirati to isto tehnologijo v iPhone 12, bi to pomenilo dodatno vzdržljivost baterije. To seveda zahteva tehnologijo, ki omogoča »always-on« ekran, kar najboljši Android telefoni ponujajo že nekaj časa. Torej zaklenjeni ekran, ki je viden ves čas.


Za zdaj je seveda težko z gotovostjo napovedati, ali bo LTPO tehnologija prišla dovolj hitro, da bi lahko bila del letošnjih iPhonov. Bolj verjetno je, da bi lahko takšno tehnologijo dobili leta 2021, ali še pozneje. »Always-on« ekrani so zahtevni za razvoj, še posebej, če govorimo o takšnih ekranih v pametnih telefonih. Apple bo moral na tem področju intenzivno poprijeti za delo, če resnično želijo uporabiti to tehnologijo v svojih telefonih.


V letošnjem letu od Appla pričakujemo kar pet novih iPhonov – štiri modele iPhone 12 in posodobljeni iPhone SE 2. Po vsej verjetnosti se bodo razlikovali predvsem po kvaliteti kamer in velikosti ekranov.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku