Računalništvo, telefonija
13.06.2019 06:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova številka revije: Tehnologija na dopustu

Poletje je pred vrati, z njim pa tudi zaključek šolskega leta in poletni dopusti na morju, v gorah ...
Nova številka revije: Tehnologija na dopustu
Nova številka revije: Tehnologija na dopustu

Danes večina tudi na oddih ne more brez računalnikov ali vsaj pametnih telefonov, zato bomo pogledali, katerih tehnoloških pripomočkov ob odhodu na dopust ne smemo pustiti doma in kaj lahko pogrešamo.

Priznati si moramo, da danes tehnologijo težko pogrešamo, pa čeprav gre le za nekajdnevni oddih. Že dan brez pametnega telefona se zdi “kot bi nam nekaj manjkalo”. Zato tudi na dopust, pa naj bo to na plaži ali v gorah, ne gremo več brez pametnega mobilnega telefona. Roko na srce pa nam utegne priti še kako prav pri iskanju informacij, navigaciji in podobno. Kam pa bomo letos sploh šli? Kako najti nastanitev in kako se najlažje znajti, ko okolja ne poznamo? Rešitev so lahko tudi aplikacije.


Pišemo tudi o robotiki in umetni inteligenci, ki sta čedalje bolj prisotna v kmetijstvu. Predstavljajte si dojenčka, ki se uči, kako z žlico prenesti juho od krožnika do svojih ust brez polivanja. Prvi robot za nabiranje malin dela nekaj podobnega, le da se ukvarja z malinami. Robot deluje tako, da najde sadež, ga nežno prime s svojo robotsko roko in ga počasi prenese v zbiralnik. Trenutno celoten proces traja približno minuto za posamezno malino.


Morda se komu zdi slabih 800.000 evrov za razvoj enega robota ogromno, ampak če bo vse šlo po načrtih, je ravno v tem prihodnost nabiranja sadežev. Vsak robot bo sčasoma nabral več kot 25.000 malin dnevno, kar je precej več kot posamezni delavec, ki naj bi na dan v osmih urah uspel nabrati približno 15.000 malin.

Več vsebine lahko preverite v sveži izdaji revije Računalniške novice, ki je že na voljo v vaši najljubši prodajalni časopisov in revij.

V tokratni številki revije Računalniške novice ne spreglejte tudi:

  • Slovenska igra na seznamu najbolj priljubljenih plačljivih iger na Steamu
  • Street View ponovno pri nas
  • Po šestih letih prihaja novi Mac Pro
  • Huaweijev nadomestni sistem za Android je Ark OS
  • AMD in Samsung proti vsem


Sledite nam tudi na družbenih omrežjih:Prijavi napako v članku