Računalništvo, telefonija
12.09.2018 08:30
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali nova evropska direktiva o internetu ogroža Wikipedijo?

Ali nova evropska direktiva o internetu ogroža Wikipedijo?
Ali nova evropska direktiva o internetu ogroža Wikipedijo?

Wikipedija je odličen vir informiranja, saj je seznam člankov v vseh svetovnih jezikih iz dneva v dan večji, kakovostna vsebina pa očitno dovolj dobra, da jo lahko citirajo tudi seminarske naloge marsikje po svetu. Nova evropska direktiva o avtorskih pravicah na svetovnem spletu pa bi lahko ogrozila brezplačno izmenjavo znanja. V to so prepričani pri nemški izpostavi brezplačne enciklopedije znanja Wikipedia, ki se je nedavno pridružila ostri razpravi o reformi zakona o avtorskih pravicah, o kateri bo kmalu glasoval evropski parlament.

Evropska unija se sicer zavzema za uvedbo novih pravil o avtorskih pravicah na svetovnem spletu, katerih namen je ustvariti bolj pravičen način plačevanja imetnikov avtorskih pravic v digitalni dobi. Ker pa direktiva omenja možnost vključevanja spletnih filtrov oziroma neke vrste algoritmov, ki bi samodejno preverjali, ali so spletne strani v skladu z zakonom o avtorskih pravicah, bi to lahko ogrozilo brezplačno izmenjavo znanja. Ti algoritmi bi lahko povzročili, da večina vsebine na straneh Wikipedije končnim uporabnikom ne bo dostopna.

Zaradi tega nemška izpostava brezplačne enciklopedije znanja Wikipedija upa, da bo evropski parlament zavrnil reformo zakona o avtorskih pravicah in da bo predlog v celoti »poslal« na ponovno razpravo. V nasprotnem primeru pa bo močno trpela brezplačna izmenjava znanja na svetovnem spletu, to pa bi pomenilo smrt interneta, kakršnega poznamo danes.


Prijavi napako v članku