Računalništvo, telefonija
20.06.2016 11:12

Deli z drugimi:

Share

Nosljiva tehnologija milijardam naproti, vendar nekaj manjka

Letos bo število prodanih enot nosljive tehnologije prvič preseglo 100 milijonov v enem letu, kar pomeni 29-odstotno rast prodaje napram lanskemu letu 2015. Kljub visokim dobičkom, pozitivnim številkam in popularizaciji "nosljivih gadgetov" na vidiku ni potrošniške eksplozije pametnih ur.
Nosljiva tehnologija milijardam naproti, vendar nekaj manjka
Nosljiva tehnologija milijardam naproti, vendar nekaj manjka

Do leta 2020 bi po podatkih “International Data Corporation” številka lahko dosegla 213,6 milijonov enot nosljive tehnologije, vendar to pomeni, da bo iz leta v leto višanje rasti prodaje padala, kar kaže na to, da še ne moremo govoriti o revoluciji ali eksploziji popularnosti nosljive tehnologije. Statistični portal “statista” ugotavlja, da so najbolj popularna nosljiva tehnologija “medicinske naprave”, ki prenašajo podatke, potem s senzorji opremljene zapestnice, tretje mesto zasedajo očala in na četrtem mestu priljubljenosti so “pametna oblačila”. IDC pa dodaja, da bodo pametne ure tiste, ki bodo dominirale trgu, in sicer z 52,1-odstotnim deležem celotnega trga nosljive tehnologije do leta 2020.

Fitnes merilniki aktivnosti naj bi imeli največjo konkurenčno prednost v svoji ceni, enostavnosti in vsepriotnosti, število 43,8 milijonov prodanih enot po vsem svetu (od leta 2014) pa kaže, da je še veliko prostora za napredek. Nizkocenovni ponudniki kot je Xiaomi in gigant Fitbit bodo še naprej konkurenčni, vendar vse več pametnih ur inkorporira osnovne fitnes storitve v svoje izdelke, kar je precej slaba novica za nišne merilnike aktivnosti. Največji potrošnik dotičnih nosljivih naprav je seveda Severna Amerika kateri potem sledi Zahodna Evropa, medtem ko je daleč na zadnjem mestu Južna Amerika z 0,5% deleža prodaje merilnikov aktivnosti.

IDC napoveduje, da bodo pametna oblačila in očala sicer igrala vedno večjo vlogo, vendar še vedno majhno. 10% celotnega deleža naprav naj bi predstavljala očala in 7% pametna oblačila.

Torej vidimo lahko da bo nosljiva tehnologija rasla, vendar indikatorjev, ki bi nakazovali podobno zgodbo kot se je to zgodilo z pametnimi telefoni ni.


Prijavi napako v članku