Igre
30.12.2020 15:00
Posodobljeno 6 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nintendo Switch pod drobnogledom desetih potrošniških organizacij

Nintendo Switch pod drobnogledom desetih potrošniških organizacij
Nintendo Switch pod drobnogledom desetih potrošniških organizacij

Vam je igro z igralno konzolo Nintendo Switch pokvarila napaka, imenovana “Joy-Con Drift”? Če je odgovor pritrdilen, vas vabimo, da izpolnite kratek vprašalnik. Potrošniške organizacije iz različnih evropskih držav so zbrale že 20.700 pritožb uporabnikov. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so jih doslej prejeli 41.

Ste imeli težavo z napako “Joy-Con Drift”? Izpolnite kratek vprašalnik.

Nedolgo po prihodu igralne konzole Nintendo Switch na police marca 2017, se je začela pri številnih igralnih ploščkih Joy-Con pojavljati napaka, za katero se je v javnosti uveljavil termin “Joy-Con Drift”. Gre za napako, ki povzroča nekontrolirano premikanje likov med igro, ne da bi se uporabnik ploščka sploh dotaknil, zaradi česar je igranje iger onemogočeno. Do danes je bilo prodanih že več kot 68 milijonov teh konzol po svetu, velik del v Evropi.

Potrošniške organizacijame iz Francije, Belgije, Nizozemske, Portugalske, Italije, Norveške, Slovaške in Grčije – vse so članice Evropske potrošniške organizacije BEUC – zato pozivajo potrošnike, ki so imeli podobne težave z delovanjem igralnega ploščka pri Nintendu Switch, da jim to sporočijo z izpolnitvijo kratkega vprašalnika.

Cilj je zagotavljanje trajnosti potrošniških proizvodov

Kot del Evropskega zelenega dogovora (European Green Deal), EU promovira politiko zagotavljanja trajnosti potrošniških proizvodov. Večja vzdržljivost in popravljivost ter spopadanje s težavo prezgodnje pokvarljivosti izdelkov so visoko na dnevnem redu.

Podjetja morajo zagotoviti, da bodo njihovi izdelki zadostili upravičenim pričakovanjem potrošnikov in, v primerih, ko se ti pokvarijo prezgodaj, hitro ponuditi ustrezno rešitev.

Akcija, ki jo na ZPS izvajajo v okviru Evropske potrošniške organizacije BEUC, je namenjena temu, da morda pripomore k dopolnitvi obstoječe ureditve na področju prezgodnje pokvarljivosti (“premature obscolescence”). Praviloma gre za načrtne napake v proizvodnji, zaradi katerih se izdelek pokvari prej kot bi se lahko, običajno že kmalu po izteku garancijskega roka.

Primer igralnih konzol je nekoliko drugačen, saj potrošniške organizacije sumijo, da je Nintendo omenjene igralne konzole dal v proizvodnjo kljub temu, da je vedel za napako. V tem primeru bi bilo potrebno razširiti definicijo pojma prezgodnje pokvarljivosti, kot jo poznajo trenutne zakonske ureditve. Tudi zato je pomembno, da sodelujete v akciji, tako da izpolnite vprašalnik.

Vprašalnik o težavah z igralno konzolo Nintendo Switch lahko izpolnite tukaj.

Vas zanima več iz te teme?
Nintendo igre

Prijavi napako v članku