Strojna oprema
08.08.2008 07:46

Deli z drugimi:

Share

Nikon CoolPix P6000 in S60

CoolPix P6000

Gre za prvi Nikonov z vgrajeno funkcijo GPS. Vrhunsko kakovost fotografij zagotavlja 13,5 milijona efektivnih slikovnih točk, širokokotni objektiv NIKKOR s štirikratnim zoomom in dvema elementoma iz ED-stekla ter Nikonov procesor za obdelavo fotografij Expeed. Zaradi vgrajene funkcije GPS, podpore za RAW in integriranega omrežnega priključka za skupno rabo fotografij prek Nikonove storitve “my Picturetown” gre za enega najnaprednejših kompaktnih fotoaparatov na trgu.

P6000 je namenjen vsem uporabnikom, ki želijo čim več v majhnem paketu. Nikon je fotoaparat opremil z najnovejšo tehnologijo, s čimer je zagotovil najboljšo kakovost fotografij, kar jih lahko zagotovi kompaktno ohišje. Izjemno učinkovit stabilizator slike (VR) s premikanjem leč omogoča ostre fotografije z najmanjšo možno zameglitvijo, kot da bi fotografirali s tri stopnje krajšim časom osvetlitve. Tehnologija za zmanjševanje šuma omogoča občutljivost do vrednosti ISO 6400. Nikonova funkcija izbire najboljšega posnetka (BSS) pa omogoča, da fotoaparat posname najmanj 10 zaporednih fotografij in samodejno shrani najostrejšo. Ta funkcija je zelo pomembna pri makrofotografiranje, ko je možnost tresenja fotoaparata največja.

Uporabnik lahko izbira med načini osvetlitve (P/S/A/M), ki omogočajo natančen nadzor fotoaparata ali pa izbiro prepusti fotoaparatu samemu. Petnajst scenskih načinov, vključno z načini za okolja, v katerih je fotografiranje težavno, na primer na plaži/snegu, ob sončnem zahodu, zori/mraku ali ognjemetu, zagotavlja, da bodo tudi najzahtevnejši motivi posneti brezhibno. Na voljo je šest barvnih možnosti za posebne barvne učinke, podobne tistim, ki jih je mogoče doseči z uporabo filtra. Izboljšan AF za prednost obrazov prepozna do 12 obrazov in zagotovi vrhunske fotografije portretov ter skupinskih fotografij, tudi če so obrazi premalo osvetljeni zaradi osvetlitve od zadaj ali preveč osvetljeni zaradi močnega sonca. Če se pojavi učinek rdečih oči, se ob osvetlitvi aktivira vgrajen sistem za odstranitev le-tega ter samodejno zmanjša in popravi ta učinek.

D-Lighting samodejno zagotovi naraven videz fotografij in omogoča rešitev fotografij, ki so premalo osvetljene zaradi svetlobe od zadaj ali prešibke bliskavice. Nadzor popačenja zagotavlja natančno reprodukcijo motiva in preprečuje popačenje, do katerega prihaja pri širokokotnih nastavitvah zooma ali ob robovih fotografij. Nadzor slike v fotoaparatu Coolpix, ki temelji na tehnologiji Nikonovih nagrajenih zrcalno-refleksnih fotoaparatov, uporabniku omogoči prilagodljiv nadzor okoliščin fotografiranja. Kreativnost še dodatno širi funkcija snemanja videoposnetkov s fotoaparatom, in sicer z zvokom ali vgrajeno možnostjo snemanja intervalnih videoposnetkov z ločljivostjo do 640 x 480 slikovnih točk ter hitrostjo 30 posnetkov na sekundo.

P6000 ima vgrajen tudi omrežni priključek (Ethernet), ki omogoča uporabnikom hitro in enostavno pošiljanje fotografij. Slednje lahko naložite v storitev “my Picturetown”, tako da priključite kabel LAN in jih prek interneta pokažete drugim. Ta funkcija je uporabna tudi za ustvarjanje varnostnih kopij. Na potovanju funkcija GPS, ki je vgrajena v fotoaparat, slikovnim datotekam doda geografske oznake s podatki o geografski lokaciji. Te oznake je moč uporabiti na spletnem mestu >my Picturetown<, v aplikaciji ViewNX ali na katerem koli drugem spletnem mestu, ki podpira geografske oznake, in tako označi lokacijo posnetih fotografij.

Fotoaparatu je priloženi pašček, baterija za polnjenje in adapter, kabel USB in avdio/video kabel, programska oprema Coolpix ter 2 GB prostora za shranjevanje v Nikonovi storitvi “my Picturetown”. Na prodajnih policah bo od sredine septembra, priporočena maloprodajna cena pa je 499 evrov.

Coolpix S60

S60 je napreden in eleganten kompaktni digitalni fotoaparat s 3,5-palčnim širokim zaslonom LCD na dotik. 10 milijonov točk ločljivosti zagotavlja visokokakovostne fotografije, objektiv NIKKOR s petkratnim zoomom pa telefoto fotografiranje. Funkcija zmanjševanja tresljajev in visoka občutljivost ISO zagotavljata kakovostne posnetke. COOLPIX S60 nudi napredne funkcije, kot so samodejna izbira scenskega načina, izboljšano prepoznavanje obrazov, zaznavanje nasmeha in mežikanja, intervalne videoposnetke, retuširanje v fotoaparatu in vmesnik HDMI.

Objektiv NIKKOR s petkratnim optičnim zoomom in Nikonovo originalno optiko omogoča, da je fotoaparat tanek in eleganten, kakovost fotografij pa se zaradi tega ne zmanjša. Za lažje fotografiranje lahko v načinu za samodejno izbiranje scene fotoaparat samodejno izbere najboljšo sceno. Pri fotografiranju se uporabnik le dotakne motiva na zaslonu in fotoaparat ga samodejno izostri ter nastavi najboljšo osvetlitev. Izboljšana funkcija za prepoznavanje obrazov spremlja premikanje oseb in skrbi, da ostanejo izostrene.

Fotoaparat odlikujejo tri funkcije za zmanjševanje zameglitve fotografij. Slikovni senzor z zmanjševanjem tresenja (VR) tudi pri telefoto fotografiranju z uporabo optičnega in digitalnega zooma zagotavlja ostre slike z najmanjšo možno zameglitvijo. Vrhunska tehnologija občutljivosti ISO z zmanjševanjem šuma omogoča občutljivost do ISO 3200 z dodajanjem slikovnih točk za pravilno osvetlitev in ostrino tudi pri šibki svetlobi. Nikonova funkcija izbire najboljšega posnetka (BSS) pa omogoča, da fotoaparat posname najmanj 10 zaporednih fotografij in samodejno shrani najostrejšo. Ta funkcija je idealna za makrofotografiranje od blizu, ko se je tresenju fotoaparata težko izogniti.

Pri fotografiranju prijateljev ali družinskih članov izboljšan AF za prednost obrazov prepozna do 12 obrazov in zagotovi vrhunske fotografije portretov in skupinskih fotografij, tudi če so obrazi zaradi osvetlitve od zadaj premalo osvetljeni, ali preveč osvetljeni zaradi močnega sonca ali se premikajo. Funkcija snemanja videoposnetkov in videoposnetkov v intervalih omogoča snemanje s hitrostjo 30 posnetkov na sekundo in ločljivostjo do 640 x 480 slikovnih točk. Kar 17 scenskih načinov, vključno z načini za okolja, v katerih je fotografiranje težavno, na primer na plaži ali snegu, ob sončnem zahodu, zori, mraku ali ognjemetu, zagotavlja, da bodo tudi najzahtevnejše motivi posneti brezhibno. Če mora uporabnik fotografijo retuširati, mu fotoaparat nudi številna orodja za urejanje fotografij, vključno s funkcijo beležk.

Nikon Coolpix S60 bo na prodajnih policah od konca septembra, priporočena maloprodajna cena pa znaša 349 evrov.


Prijavi napako v članku