Računalništvo, telefonija
15.01.2019 06:21

Deli z drugimi:

Share

Netflix v resnih težavah zaradi filma, kjer gledalci lahko sami izberejo potek akcije

Podjetje Neflix si je na račun filmske uspešnice Black Mirror: Bandersnatch prislužilo tožbo.
Podjetje Neflix si je na račun filmske uspešnice Black Mirror: Bandersnatch prislužilo tožbo.

Pri podjetju Netflix so nas nedavno presenetili z najnovejšo britansko znanstveno-fantazijsko serijo Black Mirror, ki prikazuje sodobno družbo in vpliv (pogosto negativni) novih tehnologij na svet. Posebnost najnovejše serije Black Mirror: Bandersnatch je namreč v tem, da ima gledalec možnost vpliva na potek akcije in konec filma. Izbira je sicer na voljo le na novejših računalniških sistemih, modernih igralnih konzolah, mobilnih napravah Android in iOS in tistih napravah, na katere je mogoče namestiti najnovejšo različico mobilne aplikacije za predvajanje vsebin na Netflixu.

Medtem ko so gledalci nad novo možnostjo več kot navdušeni, to nikakor ne drži za ameriško založbo Chooseco, saj je proti podjetju Netflix vložila tožbo na sodišče. Njihovi vodilni so namreč prepričani, da so pri podjetju Netflix pri pripravi filmske uspešnice Black Mirror: Bandersnatch neupravičeno kupirali njihovo zamisel, ki so jo že pred časom uporabili v knjižnih delih. Pri branju njihovih knjig ima bralec prav tako možnost vpliva na potek in na konec zgodbe, le da to poteka ročno in ne preko zaslona ali upravljavca.

Zaradi neupravičene uporabe poslovne zamisli ameriška založba Chooseco od podjetja Netflix terja odškodnino v višini kar preračunanih 22 milijonov evrov. Poleg tega se v tožbi omenja, da je podjetje Netflix že pred časom poskušalo pridobiti pravice nad blagovn znamko “Choose Your Own Adventure”, a mu ni uspelo. Kljub temu pa so uporabnikom njihovih storitev vseeno ponudili v ogled filmsko uspešnico Black Mirror: Bandersnatch, kar seveda ni ravno skladno s pravili poštenega poslovanja.


Prijavi napako v članku