Avtomobilizem
30.05.2021 09:35
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nemčija pravi “da” popolnoma avtonomnim vozilom

Avtonomna vozila naj bi na nemške ceste zapeljala že prihodnje leto, vsekakor pa tovrstnih vozil ne gre pričakovati na avtocestah in hitrih cestah po državi. Vsa avtonomna vozila, ki bodo na kakršenkoli način vključena v promet, bodo morala doseči visoke zahteve.

Nemška vlada je potrdila zakon, ki bo že do prihodnjega leta dovoljeval uporabo visoko avtomatiziranih vozil (4. stopnja avtonomne vožnje) v regularnih operacijah. Predlog zakona je prejšnji teden podal zvezni odbor (Bundestag) parlamenta. V angleščini se zakon imenuje “Road Traffic Act and the Compulsory Insurance Act – Act on Autonomous Driving“.

Vozila, ki so kvalificirana kot vozila 4. stopnje avtonomnosti, bodo uporabljena za:

  • “shuttle” prevoze,
  • prevoze ljudi – samodejni potniški transportni sistemi za kratke razdalje,
  • samovozeče povezave med logističnimi centri (“Hub2Hub” prevozi),
  • transportne storitve ob najbolj zasedenih terminih v ruralnih območjih,
  • “dual-mode” vozila, ki bi jih lahko uporabljali za parkirne hiše, hotele in podobno.

Z zgoraj omenjenim zakonom bo Nemčija dovolila tudi vožnjo samovozečih vozil za splošno javnost, vendar si le stežka predstavljamo, da bi tovrstna vozila v bližnji prihodnosti zapeljala na ceste. Zakaj? Ker je trenutna tehnologija še vedno na 2. stopnji avtonomnosti, kar pomeni, da bomo na naslednji dve stopnji še nekoliko počakali.

Omeniti velja še to, da zakon vsebuje številne zahteve glede avtonomne funkcionalnosti. Vse zahteve mora vozilo doseči, če želi dobiti dovoljenje za vožnjo. Ravno s tega razloga je kot dodatek zakona nastal tudi dokument, v katerem so naštete zahteve proizvajalcev.

Glede na nemški zakon vozila, ki bodo zadostila pogojem avtonomne vožnje, ne bodo potrebovala človeškega voznika, ki bi bil odgovoren za upravljanje z vozilom. Kljub temu pa bo po trenutni mednarodni regulativi moral biti prisoten “tehnični nadzornik”. Ta oseba ne bo vozila, bo pa odgovorna za upoštevanje zahtev prometa, predpisov in pravil.

Zakon mora potrditi le še drugi del parlamenta Bundesrat, preden dokončno stopi v veljavo.

Vas zanima več iz te teme?
avtonomna vozila

Prijavi napako v članku