Tablični računalniki
28.04.2014 17:42

Deli z drugimi:

Share

Navdušenje nad iPadom upada

Legendarna tablica z vse manj kupci.
Navdušenje nad iPadom upada
Navdušenje nad iPadom upada

Revolucionarna naprava, ki je leta 2010 naznanila prihod tabličnih računalnikov, se štiri leta po tem ne prodaja več tako dobro, kot bi si to pri Applu želeli. Analiza prodajnih rezultatov za prve tri mesece letošnjega leta je presenetila tudi najbolj pesimistične analitike.

Medtem, ko iPhone niza prodajne uspehe, so pri iPadu zabeležili več kot 16 odstotni padec v prodaji. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta, ko je bilo prodanih več kot 20 milijonov tablic, so jih letos prodali dobrih 16 milijonov. S tem so zgrešili že tako pesimistične napovedi o prodaji, ki so napovedovale dobrih 19 milijonov prodanih iPadov.


Razlogov za padec v prodaji je več. V primerjavi s pametnimi telefoni se tablice ne zamenjajo tako pogosto z novejšimi modeli. Nakupni cikel je podoben klasičnim računalnikom, ki uporabnikom služijo dalj časa. Razvoj pri tablicah tudi ni tako hiter in revolucionaren kot v primerjavi s pametnimi telefoni. Starejše različice iPad tablic so sicer težje in iz vidika procesorja počasnejše kot trenutno aktualni iPad Air, vendar je razlika kljub temu premajhna, da bi se uporabniki odločili za nakup.


Tretji razlog za slabšo prodajo pa je po mnenju analitikov tudi vzpon Androidovih tablic. V zadnjih treh letih je povprečna cena tablice hitro upadla. Kindle Fire, tablica podjetja Amazon, je dosegljiva za bistveno nižji znesek. Poleg Amazona je še veliko drugih ponudnikov, ki ponujajo izjemno zmogljive tablice po bistveno nižji ceni.

Vas zanima več iz te teme?
Apple tablični računalniki

Prijavi napako v članku