Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
29.02.2024 07:15

Deli z drugimi:

Share

Nasveti za uspešno vodenje Eco-Friendly tiskarne

Velikost trga komercialnih tiskarskih storitev je leta 2022 znašala slabih 595 milijarde evrov, s tem, da je pričakovana letna rast 3,50 %. Medtem ko se je število tiskarn sicer nekoliko zmanjšalo, se število trajnostnih komercialnih tiskarn povečuje zaradi spremenjenih pričakovanj strank in pospešene digitalne preobrazbe.

Izrazi zeleni tiska, okolju prijazen tisk in trajnostni tisk se pogosto uporabljajo izmenično. V različnem obsegu pa se vsi nanašajo na standarde, postopke ali materiale, ki ustvarjajo okoljske, družbene in gospodarske koristi, pri tem pa ne porabljajo preveč virov in ne povzročajo onesnaževanja.

Uspešni komercialni tiskarji gradijo svoje zmogljivosti za ustvarjanje vrednosti na treh trajnostnih načelih – planet (okoljsko), ljudje (družbeno) in dobiček (gospodarsko). Tukaj je nekaj najboljših praks za vodenje bolj ekološko trajnostne tiskarne za vsako od njih.

Planet

Večina nas pozna 3R (reuse, recycle, replace) načela, ponovna uporaba, recikliranje in zamenjava, s katerimi zmanjšujemo količino odpadkov, ohranjamo naravne vire, varčujemo z energijo, zmanjšujemo onesnaževanje in ščitimo prostoživeče živali. Čeprav naša industrija uporablja drevesa, jih tudi nadomeščamo in vlagamo v njihovo rast. In čas je, da ovržemo mit o “slabem tisku na papir”.

Če boste poskušali rešiti planet z vsemi sredstvi naenkrat, ne boste učinkoviti pri ničemer. Zato se namesto poskusa kuhanja oceana raje osredotočite na kuhanje lonca vode. Začnite z vrednotenjem trenutnega delovanja in sprejemanjem majhnih, a namernih korakov, ki bodo vodili k izboljšavam procesov z velikim učinkom in rezultatom pri doseganju končnih trajnostnih ciljev. Nato načrtujte načine za izboljšanje izkušenj in rezultatov strank/zaposlenih z uporabo okolju prijaznih tiskovin, embalaže in opreme.

Ljudje (zaposleni)
Kot pri vsaki pobudi za upravljanje sprememb se možnosti za uspeh bistveno povečajo, če so zaposleni dejavno vključeni v proces, zlasti če so spremembe usklajene z njihovimi vrednotami. Edelmanovo posebno poročilo “Zaupanje na delovnem mestu” je pokazalo, da si sedem od desetih zaposlenih želi, da bi njihovo delo imelo družbeni vpliv, in to označuje kot odločilno pri izbiri zaposlitve. Če želite čim bolj povečati zavzetost zaposlenih, razmislite o:

  • Razdelitev ankete po celotnem podjetju ali izvedba okroglih miz z zaposlenimi. Predstavite svoje trajnostne cilje in razloge zanje ter prosite za povratne informacije, ideje in priporočila za njihovo čim boljše izvajanje in doseganje. Poročajte o uporabnih spoznanjih, pridobljenih na podlagi rezultatov.
  • Ustanovitev skupine za trajnostni razvoj, ki vključuje predstavnike (1) kadrovske službe za predstavitev vrednot za zaposlene (zgodba o vaših vrednotah za privabljanje in ohranjanje zaposlenih) in varnost na delovnem mestu, (2) trženja za notranjo in zunanjo komunikacijo v vseh kanalih, platformah in iskalnikih, (3) prodaje/servisa za izmenjavo pričakovanj in želenih rezultatov strank in njihovih končnih uporabnikov in (4) financ za uskladitev finančnih ukrepov z ustreznimi pobudami in merili uspešnosti.
  • Povabite skupino za trajnostni razvoj na sestanke vodstva, da poroča o svojem napredku, dosežkih in akcijskih načrtih in skupaj z zaposlenimi proslavite ključne mejnike.


Dobiček

Vsa podjetja poslujejo z namenom ustvarjanja dobička. Vodenje okolju prijazne in dobičkonosne tiskarne se ne smeta izključevati. Namen komercialnih tiskarn z uveljavljenimi trajnostnimi praksami je, da imajo oboje. V nadaljevanju si oglejte nekaj načinov, kako to doseči.

  • Pridobitev in promocija verodostojnih certifikatov (FSC, CGP, SFI itd.).
  • Preverite in izberite najboljše partnerje za nakup in varno ravnanje z odpadki izdelkov ter uporabite tehnologijo za spremljanje in poročanje.
  • Spodbujajte zaposlene, da bodo ambasadorji vaše blagovne znamke.
  • Izkoristite priložnosti za predstavitev svojih zmogljivosti obstoječim in potencialnim strankam, vključno s tem, kako je integrirana uporaba tiska in digitalnih tehnologij multiplikator za oboje.
  • Merite, upravljajte in povečujte komunikacijo, ki prikazuje kako vaša prizadevanja prinašajo dodano vrednost za vaše podjetje.

Nagrade in sadovi
Na začetku si zastavite dosegljive kratko, srednje in dolgoročne cilje ter merite, se učite in prilagajate, ko se načrtno premikate naprej. Vaša prizadevanja za uspešno trajnostno tiskarno in ciljno usmerjenega delodajalca ne bodo zaman. Nagrajeni boste s trajnimi dobičkonosnimi odnosi s strankami, ki pospešujejo rast vašega podjetja, hkrati pa pomagajo graditi bolj trajnosten planet za vse nas.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
tisk

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Za več informacij so vam na voljo pri KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Konica Minolta Slovenija

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več