Računalništvo, telefonija
12.08.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Nasveti za Instagram: Na kaj biti pozorni in česa se izogibati?

Nasveti za Instagram: Na kaj biti pozorni in česa se izogibati?
Nasveti za Instagram: Na kaj biti pozorni in česa se izogibati?

Imate občutek, da so fotografije drugih veliko boljše od vaših? Če jih želite izboljšati ter hrepenite po tem, da bi bile videti profesionalne, potem preberite naše nasvete. Naučili vas bomo, kako s pametnim telefonom Huawei posneti popolne fotografije.

Svetloba spremeni vse

Amaterski fotograf bi moral vedeti, da ima svetlobo pri fotografiji odločilno vlogo. Ko je le mogoče, vedno uporabljate naravno dnevno svetlobo, a ne pozabite spremljati sonca in poskušajte kar se da dobro izkoristiti na primer »zlato uro« (čas takoj po sončnem vzhodu ali tik pred sončnim zahodom) in »modro uro« (čas tik po sončnem zahodu). Zanimive učinke pa lahko dosežete tudi s pravilno uporabe umetne svetlobe (na primer neonskih luči), mesečine ter kontrasta senc in svetlobe.

Dobre fotografije ne naredi »kamera« temveč fotograf. Tega načela se morate vedno držati. Če osvetlitev motiva ni idealna, bodite ustvarjalni. Premaknite vir svetlobe, predmet, ki ga želite fotografirati ali pa poskušajte z različnimi koti. Naj vas ne bo strah eksperimentiranja, saj boste presenečeni nad rezultati.

Pravila kompozicije

Nekateri profesionalni fotografi pravijo, da v fotografiji ni pravil. A saj veste, kako je s tem. Da dosežete stopnjo, ko lahko to trdite, morate predvsem veliko znati. Tudi osnovna pravila kompozicije, zaradi katerih je fotografija prepričljivejša in vsebuje naravno ravnovesje, ki vodi opazovalca skoznjo in ga opozori na pomembne dele prizora.

Najprej si predstavljate, da je fotografija razdeljena na devet enakih delov, ki jih ločita dve navpični in vodoravni črti. Je še bolj preprosto. V nastavitvah fotografske aplikacije dovolite izris »mreže« na zaslonu telefona, saj vam bo v veliko pomoč. Pravilo tretjin namreč zapoveduje, da najpomembnejši del prizora postavite vzdolž črt ali na njihova presečišča. Fotografiji s tem dodate ravnotežje in jo naredite zanimivejšo.

Upoštevanje pravila tretjin povzroči, da je najbolj pomemben del prizora postavljen izven središča fotografije, zato je lahko na njej veliko »praznine«. Poskušajte uravnotežiti kompozicijo in vključite še enega manjšega pomena, ki zapolni prazen prostor.

Pri kompoziciji moramo upoštevati, da črte, pa naj bodo vodoravne, navpične, spiralne ali »cikcak«, pritegnejo opazovalčev pogled. Z razmišljanjem, kako obrniti fotoaparat, da so elementi poravnani z njimi, vplivamo, kako bo opazovalec gledal fotografijo, kako ga bo vlekla vase in kako ga bo vodila skozi prizor.

Pomembno je tudi ozadje

Fotografirali ste prizor, ki vas je pritegnil, nakar ugotovite, da se predmet zanimanja pretirano zliva s pestrim ozadjem. Ne izstopa, je skoraj neopazen, to pa velikokrat fotografijo pokvari. Težavi se je sicer preprosto izogniti. Poiščite preprosto in nevsiljivo ozadje, potem pa se postavite tako, da bo najbolj pomemben del prizora pred njim. Vedno se pred pritiskom na sprožilec splača preveriti, kakšno je ozadje. In če premikanje levo ali desno ne pomaga, se lahko elementu zanimanja približate ali pa se od njega oddaljite. Dandanes pa lahko tudi pri fotografiranju s pametnim telefonom uporabite optično povečavo.

Na Instagramovih fotografijah ozadje predstavlja 60 odstotkov, zato je pomembno, kakšnega izberemo, saj vpliva na to, kako jo uporabniki dojamejo. Možnosti pa je veliko, na primer stare lesene deske, ki so zadnje čase zelo popularne, knjige, časopisi ali zanimive tkanine.

Še enega asa imate v rokavu. Ozadje lahko tudi umetniško zameglite. Že med fotografiranjem, če ima pametni telefon to funkcijo ali kasneje s programom za urejanje fotografij. Če to izvedete kakovostno, vam lahko uspe, da bo fotografija izgledala, kot bi bila posneta s profesionalnim fotoaparatom.

Znanje in fotografske veščine so očitno pomembne, vendar brez ustreznih »orodji« ne boste mogli doseči pričakovanih rezultatov. Mobilna fotografija tudi ni več posebna veja fotografije, vsaj glede na uporabljene naprave ne. Ima pa uporaba pametnega telefona očitno prednost. Vedno ga imate pri sebi in vedno je pripravljen za uporabo. Tudi ko gre za ločljivost tipala, možnost širokokotnega pogleda, optično povečavo ali dovolj visoko svetlobno občutljivost ISO, vam ponuja veliko, a na koncu se boste morali odločiti, kaj od tega izbrati in kako uporabiti, da vam uspe posneti čudovito fotografijo. S primerno izbiro nastavitev in funkcij lahko fotografiranje s pametnim telefonom dvignete na novo raven, tudi ko gre za fotografiranje v težkih svetlobnih pogojih.

Napredna tehnologija pametnih telefonov, ki pogosto presega zmožnosti povprečnih namenskih fotoaparatov, pa omogoča doseganje odličnih rezultatov, tudi ko se amaterski fotograf še ne more pohvaliti z znanjem in izkušnjami.

Čudodelne aplikacije

Zadnji korak je vedno urejanje fotografij, saj tudi najboljše zahtevajo kakšno prilagoditev. Ko gre za dvig ravni vaših fotografij, morate razmisliti vsaj o uporabi aplikacij za hitro prilagajanje kontrasta, ostrine ali barv. Uporabnikom Instagrama priporočajo VSCO, Unfold ali Lightroom. Vse tri namreč ponujajo veliko možnosti, so preproste za uporabo ter dostopne. Predlagamo pa, da filtre in učinke, uporabljate previdno, saj pretiravanje lahko pokvari fotografijo. Pogosto namreč zadošča že nežna prilagoditev kontrasta in (ali) osvetljenosti fotografije.

Imate radi fotografijo?

Poleg nenehnega razvoja naprav in prizadevanju za najboljšo fotografsko izkušnjo, Huawei ceni ljubitelje fotografije in obetavne talente. Njim je namenil tekmovanje Huawei InFocus Awards, ki poteka v državah srednje in vzhodne Evrope ter Skandinavije (CEE & Nordic). Tekmovanje je odlična priložnost, da preizkusite svoje znanje in pokažete talent svetu.

Svoja dela lahko objavite v eni od šestih kategorij, petih fotografskih in eni za ljubitelje videa:

  • #Strast – izražanje čustev s pomočjo fotografije.
  • Hojla, življenje! – delite čustva ali inspiracijo iz vsakodnevnih izkušenj.
  • Obrazi – eksperimentiraje z identiteto in močjo portretne fotografije.
  • Korak dlje – odkrivanje novih krajev in novih funkcij kamer pametnih telefonov, na primer optične povečave, širokega kota ali načina za bližinske fotografije (makro).
  • Storyboard – ustvarite smiselno pripoved v devetih fotografijah.
  • Življenje sedaj – povejte zgodbo v video posnetku krajšem od 30 sekund.

Tekmovanje Huawei InFocus je namenjeno uporabnikom naprav Huaweia, ki lahko svoja dela oddajo prek spletne strani tekmovanja, od 24. junija 2019 dalje.

Fotografije prispele na natečaj, bodo predstavljene na spletni strani, kjer bo imel vsak obiskovalec, vključno z udeleženci tekmovanja možnost, da glasuje za fotografijo, ki je po njegovem mnenju najboljša. Ta del glasovanja bo potekal do 11. Avgusta 2019.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sidera logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku