Računalništvo, telefonija
12.10.2019 09:01
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Napredni roboti bodo zdaj lahko naši hišni ljubljenčki

Prvi komercialno razpoložljiv štirinožni robot je že na voljo za najem.
Prvi komercialno razpoložljiv štirinožni robot je že na voljo za najem.

Robotika je v zadnjih nekaj letih močno napredovala. To so že večkrat dokazali nadobudni inženirji tehnološkega podjetja Boston Dynamics, saj so v sodelovanju z raziskovalno agencijo ameriškega ministrstva za obrambo (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) razvili že številne napredne robotske sisteme. V zadnjem času so postali že tako dovršeni, da so sposobni izvajati celo trike, ki jih ne zmorejo niti ljudje, zaradi česar se jih mnogi že celo bojijo.

Vse tiste, ki jih robotika navdušuje, bo zagotovo razveselila novica, da bo podjetje Boston Dynamics ponudilo v prodajo oziroma najem prvega komercialno razpoložljivega štirinožnega robota. Novost je opremljena s prodajno oznako Spot in se lahko povsem samodejno premika po vnaprej znanem prostoru, kot je na primer domači vrt ali stanovanje. Komercialnega štirinožnega robota je mogoče nadzirati tudi z mobilno napravo preko spletne kamere, pri čemer je za ta namen pripravljena programska oprema, enostavna za uporabo.

Celoten strošek najema zanimivega robota podjetja Boston Dynamics ne bo poceni, znesek pa je seveda odvisen od najemnih pogodb in od tega, za koliko časa bo posameznik robota najel. Kot zanimivost velja omeniti, da eno polnjenje baterije nudi do 90 minut avtonomije delovanja. Poleg tega lahko uporabnik doda še do 14 kilogramov dodatnih modulov, kot so kamere, senzorji, roke in – vsaj v teoriji – tudi orožje. Predvsem slednje pa številnim seveda ni po godu.


Prijavi napako v članku