Tiskalniki in skenerji
Poslovne rešitve
04.08.2022 10:24
Posodobljeno 1 teden nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Etikete in embalaža so postale sestavni del oblikovanja blagovne znamke

Leto, ki je pred nami, ponuja podjetjem/oblikovalcem etiket in embalaže številne nove priložnosti na področju digitalnega tiska, saj se svet po okrevanju pandemije preobrača in usmerja v obdobje stabilnosti.
Foto: Konica Minolta
Foto: Konica Minolta

Minili so časi, ko so bile embalaže in etikete zasnovane zgolj kot uporabne ali praktične za identifikacijo ali zaščito blaga in izdelkov. Zlasti z razmahom digitalne proizvodnje so etikete in embalaža zdaj sestavni del oblikovanja blagovne znamke in celotne nakupne izkušnje. Uporaba spremenljivih podatkov in prilagojenih rešitev po meri utira ponudnikom pot k povečanju profitnih marž.
 

Z digitalno proizvodnjo ustvarite novo tržno priložnost.

S stalnimi tehnološkimi inovacijami se bo vloga embalaže in etiket spremenila v dragoceno tržno komunikacijsko sredstvo, Embalaža ne bo več imela vloge prevoza nečesa v embalaži in etikete ne bodo več samo označevale kaj je v embalaži. Trendi za leto 2022 bodo vključevali izboljšano dodelavo, kot je okraševanje, večjo avtomatizacijo, spletno naročanje tiska in spletne trgovine, ter seveda nezadržen prehod iz analognega v digitalni tisk.

Še naprej se bodo povečevale zahteve po popolnem ‘od začetka do konca’ proizvodnem procesu z več ‘vse v enem’ rešitvami. Večala se bo tudi potreba po proizvodnih napravah, ki potrebujejo manj in manj usposobljenih operaterjev.

Pomembna orodja za posredovanje informacij in krepitev blagovne znamke.

Vemo, da bodo etikete in embalaža še naprej tvorili dobavne verige osnovnih potrebščin, ter zagotavljali ključna orodja za posredovanje informacij in krepitev blagovne znamke. Zdravstveni, farmacevtski ter živilski (hrana in pijača) sektorji so med tistimi, ki bodo tudi v prihodnje predstavljali področja rasti digitalnega tiska etiket in embalaže.

Blagovne znamke bodo digitalni tisk uporabljale tudi za zagotavljanje večje angažiranosti in večjega zanimanja za svoje izdelke – vse to v bolj trajnostnem okolju. Hitro odzivanje z visoko avtomatiziranimi sistemi, ki proizvajajo majhne količine, je način za uspeh, ki blagovnim znamkam pomaga zadovoljiti hitro spreminjajoče se zahteve lastnih strank.

Poenostavitev proizvodnje za izpolnjevanje zahtev po hitrem odzivu.

Usklajevanje strategij in taktik s pritiski, ki vplivajo na konkurenco in pričakovanja strank, je bistvenega pomena. Hkrati pa je treba poenostaviti proizvodnjo, da se izpolnijo zahteve po hitrem odzivu vse bolj zahtevnih strank. Programska oprema je prav tako ključna sestavina v želji po večji dobičkonosnosti.

Premislite o možnostih z zanimivimi rešitvami za etikete in embalažo.

Od blizu vidimo, kako lastniki blagovnih znamk iščejo inovativne in zanimive tiskarske rešitve za komercialne in industrijske aplikacije. Z namensko globalno podporo, ki jo zagotavljamo lokalno po vsem svetu, tesno sodelujemo z našimi strankami in blagovnimi znamkami v okviru partnerskega pristopa, ter jim pomagamo premisliti o možnostih tiska.

Tudi rast e-trgovine je trend, ki opredeljuje nadaljnjo rast proizvodnje digitalne embalaže in etiket v prihodnosti, kar bo imelo velik vpliv na ponudnike. Zlasti se morajo biti sposobni hitro odzvati in razviti za e-trgovino specifične zasnove embalaže, ki rešujejo izzive, značilne za poštno distribucijo in ne za maloprodajo. V porastu sta tudi oblikovanje različic in personalizacija.

Kot globalni ponudnik tehnologije z lokalno storitveno strukturo, še vedno vidimo v prihodnjih letih velike priložnosti za digitalni tisk, tako v proizvodnji etiket kot embalaže.
 

Izstopanje izdelkov na vse bolj natrpanem trgu.

Tako menijo tudi raziskovalni analitiki. V poročilu Smithers Future of Packaging Long-term Strategic Forecasts to 2030[1] je poudarjeno, da tehnološke izboljšave odpirajo vrata vse večjemu številu aplikacij embalaže. ‘Vse več blagovnih znamk želi, da njihova embalaža potrošniku pripoveduje zgodbo v upanju, da bo njihov izdelek izstopal na vse bolj natrpanem trgu,’ piše v poročilu. ‘Personalizacija blagovnim znamkam omogoča, da s potrošnikom vzpostavijo osebni stik v upanju, da bo pozitivna interakcija pomenila večjo prodajo v prihodnosti.’
 
Podjetje Smithers je leta 2019 ocenilo trg digitalnega tiska za embalažo na 16,5 milijarde € (18,9 milijarde $) s skupno 2,54 milijona proizvedenih ton. Po ocenah naj bi do leta 2024 dosegel 10,9-odstotno skupno letno rast, ki bo enaka tudi po letu 2024.[2]

Pandemija je pospeševalec digitalne proizvodnje.

‘Neizogibni pohod v smeri digitalne proizvodnje etiket in embalaže se pospešuje,’ je razvidno iz tržne perspektive družbe IDC z naslovom ‘Growth Opportunities in Digital Label and Packaging’ (dok. št. EUR146199521, avgust 2021). ‘Pandemija je služila kot motnja in pospeševalec,’ piše v poročilu. ‘Avtomatizacija je še ena digitalna spodbuda. Enostavno delovanje in avtomatizirani delovni postopki, ki jih omogoča digitalna tehnologija, spodbujajo rast poslovanja. Vključevanje nadaljnjih procesov, kot so digitalno lakiranje, digitalni reliefni tiska in izsekovanje, bodo pripomogli k znatni rasti procesne verige.’

Končna ugotovitev: ‘Zdi se, da je tehtnica močno nagnjena v prid digitalni tehnologiji.’
 

Digitalna proizvodnja etiket in embalaže se še naprej močno uveljavlja.

Podjetje MGI Digital Technology je napovedalo prihod AlphaJET, prvega eno-prehodnega digitalnega tiskarskega stroja 4.0 B1+, ki prvi na svetu s tehnologijo UV-barvil na vodni osnovi v enem koraku omogoča tisk do neposredne dodelave v liniji in pomeni pomemben tehnološki korak naprej. Možnosti za tisk in izdelavo embalaže so neskončne.
Naš vodilni produkcijski stroj za tisk etiket AccurioLabel 230, ki uporablja tehnologijo tonerja, še naprej utira nove poti in razumljivo smo ponosni, da imamo zdaj več kot 850 namestitev po vsem svetu. Po IDC-jevi tržni napovedi ‘Western Europe Digital Label and Packaging Printer Forecast, 2021-2025’[3] se je naš tržni delež sedaj povečal na 19,9 % v segmentu digitalne strojev za tisk etiket in embalaže. Ta rast se bo nadaljevala. Etikete so trg, na katerega smo vstopili pred komaj petimi leti, vendar smo že osvojili petino dobav strojev za tisk etiket.

Po podatkih družbe IDC[4] je bilo leta 2020 v Zahodni Evropi dobavljenih 186 digitalnih strojev za produkcijo etiket in embalaže (L&P) v vrednosti 85,3 milijona € (97,6 milijona $). Zahodnoevropski trg digitalnih produkcijskih strojev tipa L&P naj bi se med letoma 2020 in 2025 povečeval s 13,1 % letno stopnjo rasti (CAGR). Med L&P stroji imajo še vedno večji delež dobave strojev na osnovi tonerja. Pričakuje se, da se bodo dobave strojev za tisk etiket in embalaže povečale s 186 enot v letu 2020 na 344 enot v letu 2025.

Vsi se zavedamo, da so pandemične razmere povzročile izzive brez primere, vendar se osebni sestanki nadaljujejo in vrača se občutek normalnosti. Osebna srečanja bodo še pomembnejša na dogodkih, kot je svetovni sejem Labelexpo v Bruslju, kjer bomo od 11. do 14. septembra 2023 ponovno prisotni in se že veselimo srečanj s strankami in potencialnimi kupci.

Poleg dogodkov v živo bomo še naprej krepili svojo spletno prisotnost, saj s partnerskim pristopom pomagamo oblikovati ideje za naše stranke – ne glede na “komunikacijski kanal”.

Naša zaveza ostaja zagotavljanje najboljših možnih storitev vsem našim strankam.

Več na www.konicaminolta.si


[1] Page 37, Smithers Future of Packaging Long-Term Strategic Forecasts to 2030, Georgy Cameron
[2] Page 38, Smithers Future of Packaging Long-Term Strategic Forecasts to 2030, Georgy Cameron
[3] IDC Western Europe Digital Label and Packaging Printer Forecast, 2021-2025, 2021, doc #EUR147967021, July 2021
[4] IDC Western Europe Digital Label and Packaging Printer Forecast, 2021-2025, Doc # EUR147967021, June 2021

Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Konica Minolta tiskalniki Konica Minolta

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Za več informacij so vam na voljo pri KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Konica Minolta Slovenija

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več