Računalništvo, telefonija
24.05.2018 20:30

Deli z drugimi:

Share

Največji ponudniki oblačnih storitev bodo letos dosegli 100 milijard ameriških dolarjev prihodkov

Največji ponudniki oblačnih storitev bodo letos dosegli 100 milijard ameriških dolarjev prihodkov
Največji ponudniki oblačnih storitev bodo letos dosegli 100 milijard ameriških dolarjev prihodkov

Letošnje leto bi lahko na področju tehnologije bilo posebno še iz enega razloga, ki sliši na ime “oblak”. Eden najhitreje rastočih trgov, kar ga je tehnologija kdajkoli videla, oblačno računalništvo, bi lahko v letu 2018 dosegel 100 milijard maeriških dolarjev preihodkov na račun največjih svetovnih ponudnikov storitev v oblaku.

Glede na zadnje objavljene podatke o poslovanju, rast trga, momentum trga in predvsem nepotešljiv apetit poslovnih strank, ki si želijo in potrebujejo storitve v oblaku, bi lahko Microsoft, Amazon, IBM, Salesforce, SAP, Oracle in Google skupaj dosegli $100 milijard skupnih prihodkov zgolj iz naslova storitev v oblaku.

Dejstvo je, da oblačna revolucija ni zgolj v polnem teku, temveč se tempo še stopnjuje. Podjetja po celem svetu v vse večji meri ugotavljajo, da oblaki spodbujajo inovacije, povečajo kiber varnost in omogočajo, da se velik del IT proračuna prenaša iz “low-value” dela na “high-value” iniciative. Če k temu dodamo še miks treh velikanov – ServiceNow, Workday in VMware – bi lahko napovedana številka $100 milijard kar hitro dosegla vsaj $110 milijard.

Ocena prihodkov največjih oblačnih ponudnikov:

Microsoft $28.3 milijard

Amazon $26.1 milijard

IBM $20.1 milijard

Salesforce $12.2 milijard

Oracle $6.4 milijard

SAP $5.9 milijard

Google $4.5 milijard

ServiceNow $2.8 milijard

Workday $2.7 milijard

VMware $2.0 milijard

Tukaj je nekaj ključnih točk, ki se tičejo vsakega izmed najpomembnejših ponudnikov oblačnih storitev, ki se borijo v “vojni oblakov”:

Microsoft: V najbolj aktualnem poročanju o rezultatih poslovanja je podpredsednica Julia White opozorila na to, da se Microsoft s poslovnimi oblačnimi storitvami šele približuje vrhuncu. Microsoftova komercialna ponudba oblačnih storitev hitro raste, prvo četrtletje pa so na dotičnem področju dosegli $6 milijard prihodkov z neverjetno stopnjo rasti, ki je dosegla kar 58%,

Amazon: Njihova AWS enota je prvo četrtletje zaključila izjemno, saj so dosegli $5.44 milijarde prihodkov ob stopnji rasti 49%. Vsaj v prvem četrtletju Amazon kljubuje gravitaciji, saj raste in raste. Amazon je že dosegel več kot milijon poslovnih oblačnih strank, sedaj pa se še bolj agresivno trudi stopiti korak preko svojih IaaS korenin v PaaS.

IBM: Brez dvoma nepričakovan akter na seznamu največjih, ki konkurira s prav posebno ponudbo oblačnih storitev. IBM ustvarja edinstvene oblačne ponudbe, kjer svojim klientom pomaga pretvoriti zapuščinske sisteme v zasebne oblaka, prav tako pa IBM igra ključno vlogo v hibridnih oblačnih storitvah in multi-oblačnih okoljih.

Salesforce: Na krilih svoje dominantne SaaS ponudbe glavni izvršni direktor podjetja Marc Benioff pravi, da ima njegovo podjetje $20 milijard “on-and-off” ravnotežja – kar 40% več od lanskega leta. Sedaj se Salesforce trudi, da bi komplementiral dominacijo SaaS portfolia z izboljšano in razširjeno ponudbo PaaS.

SAP: Letošnje leto bo za SAP po mnenju glavnega izvršnega direktorja Billa McDermonta leto, ko bo resno napadel prvo mesto v konkurenci CRM-ja, kjer kraljuje Salesforce. S svojim portfoliom ERP, ki nudi enega najbolj poglobljenih vpogledov v obnašanje strank določenega podjetja, bi SAP trgu lahko ponudil edinstveno priložnost.

Oracle: S svojim SaaS poslovanjem so že dosegli $5 milijard prihodkov, je pa Oracle pred kratkim razširil tudi svoje PaaS poslovanje s predstavitivjo storitev Oracle Autonomous Database in ostalih avtonomnih PaaS storitev.

Google: Januarja je Google sploh prvič poročal o prihodkih na račun oblačnih storitev oz. platforme Google Cloud Platform. Takrat je Google prvič presegel mejo $1 milijarde. Prejšnji mesec, ob koncu prvega letošnjega četrtletja, Google ni poročal o tem, kako se je odrezala njihova platforma.

ServiceNow: Še eno podjetje, ki precej izstopa na trgu. So popolnoma zavezani k uspehu stranke, trenutno beležijo 40-odstotno rast prihodkov, vrednost podjetja pa je že presegla $30 milijard. ServiceNow je resno vstopil v “vojno oblakov”.

Workday: Še en visokoleteči SaaS velikan, ki beleži 40-odstotno rast, presegel je $2 milijardi prihodkov iz naslova oblačnih storitev, poročajo pa o hitrem širjenju finančnih produktov ter svoje platforme Prism Analytics. Trenutno največ energije vlagajo v razvoj Workday PaaS platforme, ki bo ob koncu povsem splošno dostopna.

VMware: Za zdaj je težko oceniti, koliko prihodkov prihaja na račun poslovnih oblačnih storitev, vendar se je VMware začel pozicionirati kot pravi težkokategornik na področju hibridnih in multi-oblačnih storitev.

Kaj pravite na tale slogan “vojne oblakov”? “Do $100 mlijard in še več”.


Prijavi napako v članku