Odklop od tehnologije
08.01.2024 11:00

Deli z drugimi:

Share

Najučinkovitejši vir omega 3

Neptunovo krilovo olje (NKO) iz planktonskih rakcev vsebuje kar 4 pomembna hranila za naše zdravje.
Vir: NaturaMedica
Vir: NaturaMedica

Poleg omega 3 vsebuje tudi fosfolipide, holin in astaksantin Zaradi vezave na fosfolipide, so omega-3, holin in astaksantin bistveno hitreje in bolje vsrkajo v vse celice v telesu. Brez spahovanja. NKO je primeren tudi za nosečnice in doječe matere.

Pridobite daleč največ že z 1 kapsulo dnevno.

Zakaj so omega 3 tako pomembne?

Omega 3 so večkrat nenasičene maščobne kisline (EPK in DHK ter ALK), ki so nujne za naše zdravje. Pomembne so za dobro delovanje srca, normalen krvni tlak, nivo trigliceridov v krvi, delovanje možganov, delovanje vida, razvoju možganov in vida pri še nerojenih otrocih in dojenčkih ki se jih doji.

Omega 3 in omega 6 maščobne kisline moramo zaužiti s hrano, saj jih telo ne proizvaja samo. Žal z zahodnim načinom prehranjevanja dobimo bistveno preveč omega 6 v škodo omega 3. Optimalno razmerje med nenasičenimi omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami v telesu je do vrednosti 1 : 4, pri Eskimih celo do 4 : 1, saj večinoma jedo morske ribe in s tem zaužijejo veliko zdravih nenasičenih maščob omega 3.

V naši prehrani prevladujejo omega 6, zato je razmerje med omega 3 in omega 6 v telesu porušeno in znaša celo 1 : 16. To pomanjkanje omega 3 ima lahko negativen vpliv na zdravje.

Zelo pomembno je zato izboljšati razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, ki jih zaužijemo.

Vzdržujemo ga lahko z mediteransko dieto (primer uravnotežene prehrane) – oziroma načinom življenja kot ga imajo prebivalci ob Sredozemskem morju. Ti uživajo veliko zdravih, nenasičenih maščob: morske ribe vsaj 3-krat tedensko, olivno olje, oreščke ter veliko sadja in zelenjave. Slabih, nasičenih omega 6 maščob skorajda ne jedo.

Ob omenjenem načinu prehranjevanja dodatno jemanje omega 3 ni potrebno, v nasprotnem primeru pa je priporočljivo jemanje dopolnil v obliki ribjega oziroma krilovega olja.

Zakaj je Neptunovo krilovo olje (NKO) prva izbira?

Neptunovo krilovo olje (NKO) je 100 % čisto, brez dodatkov. Po unikatnem hladnem postopku se pridobiva iz antarktičnega krila – planktonskih rakcev (Euphausia superba).

Kot hrana morskih živali in ptic je kril prav na dnu prehranske verige. Zato ni onesnažen s težkimi kovinami in pesticidi, kot so lahko ribe, iz katerih pridobivajo ribje olje.

Kril za pripravo NKO je ulovljen iz mrzlih in kristalnih vod okrog Antarktike.
Zagotovljena je 100% sledljivost od mesta ulova do končnega proizvoda.

NKO vsebuje velike količine omega 3 kislin (EPK in DHK), ki so vezane na fosfolipide, ne na trigliceride kot v ribjem olju. 

Prav vezava omega 3 na fosfolipide omogoča, da jih telo bistveno hitreje in učinkoviteje izkoristi, kar je znanstveno potrjeno (biološka dostopnost je bistveno višja).

Prednosti NKO 

NKO poleg omega 3 vsebuje fosfolipide. Prav vsaka celica v našem telesu je zaščitena s fosfolipidno membrano. Ta membrana daje celicam strukturo, omogoča vsrkavanje hranil, proizvodnjo energije in številne druge funkcije, ki so osnova za življenje. Fosfolipidi v Neptunovem krilovem olju zagotavljajo bistveno boljši transport, dostavo in vsrkavanje omega 3 ter holina v celice. To je fosfolipidna prednost Neptunovega krilovega olja in koristi vsem celicam in organom v našem telesu, vključno s srcem, jetri, mišicami in kožo.

Posledično, se z rednim jemanjem NKO, najhitreje dvigne omega-3 indeks v primerjavi z drugimi viri omega 3.

NKO vsebuje tudi holin (iz njega nastane prenašalec živčnih impulzov acetilholin). Pomemben je pri tvorbi celičnih struktur, prenosu lipoproteinov in metabolizmu homocisteina.

Pomanjkanje lahko prizadane spominsko funkcijo. Dodajanje holina v prehrano je še posebej pomembno pri vegetarijancih in veganih.

Vsebuje tudi močan antioksidant astaksantin vezan na fosfolipide. Olju daje rdečo barvo in mu zagotavlja popolno stabilnost brez dodajanja konzervansov, ki so v ribjem olju nujni. Pomemben je za nevtralizacijo prostih radikalov, ki lahko poškodujejo celice. Tudi pri nekaterih drugih živalih rdeča barva prihaja od astaksantina.

NKO ima idealno razmerje med maščobnimi kislinami omega 3, omega 6 in omega 9, 15 : 1 : 6.

NKO se zaradi fosfolipidov po zaužitju poveže z želodčno vsebino in ne povzroča spahovanja in priokusa po ribah, niti tiščanja v želodcu.

Ne plava na površini želodčne vsebine kot v primeru ribjega olja.

Več informaciji in nakup:

Ker za prebavo ne potrebuje žolča, je primeren tudi za tiste, ki slabo prebavljajo maščobe (za bolnike brez ali z oslabljeno funkcijo žolčnika).

Starejši ljudje:

S staranjem se številne funkcije v telesu zmanjšujejo in vodijo do slabšega delovanja organov. Zmanjšuje se tudi produkcija encimov, ki v telesu pretvarjajo kratkoverižne rastlinske omega-3 (ALK) v dolgoverižne »morske« EPK in DHK. S staranjem torej postajamo še bolj odvisni od zadostnega zunanjega vnosa dolgoverižnih »morskih« omega-3.

Omega 3 indeks:

Vsebnost EPA in DHA v rdečih krvničkah, kot % od vsebnosti vseh maščobnih kislin, je novo orodje za analizo prehranskega stanja našega telesa in še posebej srca. Študije so pokazale, da je vsebnost omega-3 v rdečih krvničkah povezana z vsebnostjo omega-3 v srcu.

Omega-3 indeks pod 4% je povezan z večjim tveganjem za bolezni srca in ožilja, medtem ko indeks omega-3 nad 4% zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja.

V primeru nizkega omega-3 indeksa je pametno spremeniti prehranske navade in povišati vnos morskih rib oz. dopolniti prehrano s kakovostnim ribjim oz. krilovim oljem.

Ali lahko povečan ulov ogrozi populacijo krila v morju?

Kril je ena izmed najbolj bogatih biomas na planetu. Ocenjuje se, da je v morjih okrog Antarktike ta biomasa približno 500 milijonov ton, kar je eden od najmanj izkoriščanih naravnih virov na planetu. Ulov krila na Antarktiki je dovoljen pod pogojem, da se izvaja na trajnosten način in ne škodi ekosistemu. Nadzoruje ga CCAMLR (Komisija za ohranjanje morskih živih virov na Antarktiki), ki je odgovorna za ohranitev vseh morskih ekosistemov na Antarktiki. Trenutno se ulov izvaja predvsem na območju 48 in sicer na zelo stabilen način, saj je za spremembo ribolovnih predpisov na Antarktiki potrebno soglasje 25 držav. Čeprav je dovoljen 1% ulova, je trenutni skupni ulov le 1/3 od tega 1%.

Ekološka učinkovitost krila

Ko ribe pojedo kril, se 90% maščobnih kislin omega-3 iz njega izkoristi kot energija za ribe, le 10% pa se jih v ribah shrani kot omega-3 maščobne kisline.

To pomeni, da je treba uloviti 10-krat več rib (po teži) kot krila, da dobimo enako količino omega-3 maščobnih kislin za prehrano ljudi. Rib pa na nekaterih področjih izlovijo bistveno preveč in njihova količina v morjih upada, kar pa nikakor ni trajnostno.

Za vrhunske športnike

Ole Einar Bjoerndalen najuspešnejši biatlonec vseh časov je v karieri redno jemal krilovo olje 2x po 500 mg dnevno.

Tudi svetovni prvak v ekstremnem triatlonu (Norseman*) s pogonom na krilovo olje. Da mu motor ne zariba!

*Norseman: 3,8 km plavanja v fjordu (T vode = 13st C), 180 km kolesarjenja (vzpon 3400 m), 42 km teka (višinska razlika = 1600 m)

Več informaciji in nakup:


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem NaturaMedica.


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več