Računalništvo, telefonija
20.01.2005 17:39

Deli z drugimi:

Share

Najdi.si novice

Najdi.si je v okviru letošnje NetKonference v Portorožu predstavil “spletno premiero”, Najdi.si novice (http://novice.najdi.si). Gre za nov servis – trenutno še v preizkusni (beta) različici – ki združuje povzetke novic spletnih izdaj vodilnih slovenskih dnevnoinformativnih medijev (Delo.si, Dnevnik.si, Večer.com, 24ur.com in RtvSlo.si) ter omogoča iskanje po le-teh s tehnologijo Najdi.si.

Nova storitev je namenjena vsem uporabnikom spleta, zlasti tistim, ki želijo čim hitreje do zadnjih novic, ne glede na to, kateri slovenski dnevnoinformativni medij jih je objavil. Prav bo prišla tudi vsem, ki želijo s pregledom določene kategorije novic na Najdi.si vedeti vse o aktualnem dogajanju v npr. “Gospodarstvu” ali “Športu”. Storitev bo pritegnila tudi radovedneže, ki želijo s čim manj kliki preveriti, kako o isti zgodbi poročajo različni slovenski dnevnoinformativni mediji.

Za zahtevnejše uporabnike so na voljo različne oblike iskanja po novicah, s čimer lahko hitro pridejo do tistih vsebin, ki jih dejansko zanimajo, npr. do seznama vseh novic o “Tini Maze”. Iskanje po novicah je zasnovano na tehnologiji, ki je rezultat lastnega razvoja podjetja Noviforum, d.o.o. in poganja tudi spletni iskalnik Najdi.si.

Storitev Najdi.si novice deluje tako, da sodelujoči mediji izvažajo svoje vsebine v RSS (Really Simple Syndication) oziroma XML formatu, ki ga vsakih nekaj minut obišče “novičarski pajek” in zapiše nove vsebine (naslov novice, kratek povzetek in morebitno sliko) v zbirko Najdi.si novic. V naslednjem koraku algoritem kategorizira zbrane novice v predpripravljene rubrike (Slovenija, Svet, Gospodarstvo, Šport in Zanimivosti), znotraj le-teh pa se novice razvrstijo kronološko, glede na uro objave (novejše novice so pri vrhu).


Prijavi napako v članku