Triki in nasveti
12.03.2019 20:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljše ure in nosljive zapestnice za tekalno stezo (1. del)

Suunto 3 Fitness
Suunto 3 Fitness

Večina nas veliko raje uživa v teku v naravi, na svežem zraku, kot pa, da se potimo v zaprtih telovadnicah in štejemo kilometre na tekalnih stezah. Kljub temu pa je realnost takšna, da če ravno ne živimo v kraju, kjer je klima skozi vse leto dovolj prijazna, da lahko tečemo zunaj, se bomo slej ko prej znašli ravno na tekalni stezi. Takrat pa si vsak malce bolj resen tekač zaželi kvalitetno tekaško uro ali merilnik aktivnosti, ki je sposoben opraviti želene meritve.

Dobra novica je, da večina ur in tekaških nosljivih naprav že premore iskano tehnologijo, ki je sposobna prepoznati, ali tečemo zunaj ali na tekalni stezi. Iz GPS tehnologije sistem naredi preskok na senzorje gibanja, ki spremljajo gibanje rok ter preko njih izračuna pretečeno razdaljo.

Vprašanje pa je, katera tekaška ura ali nosljiva zapestnica je najboljša za treninge na tekalnih stezah? Spletni portal Wareable se je odločil, da naredi test. Zbrali so najboljše in najbolj aktualne merilnike aktivnosti, ki nudijo možnost merjenja “indoor” teka in jih praktično preizkusili med tekom na tekalni stezi. Pa poglejmo kaj so uspeli ugotoviti.

Kako so prišli do podatkov?

Izbrali so tri načine teka: normalen tek s hitrostjo 8 – 8,30 min/miljo (5 kilometrov), hiter tek s hitrostjo 6 – 6,30 min/miljo (3 kilometre) in tek navkreber (8 in 12% naklon).

Z izbranimi tremi načini teka, so nekako zajeli vse načine, ki jih sicer izvajamo, ko treniramo na tekalni stezi. Sicer obstajajo še drugi načini teka na stezi, ki pa niso tako pogosti. Za primerjavo z meritvami izbranih naprav so vzeli podatke sistema tekalne steze, poleg tega pa so uporabili še Stryd merilno napravo za noge, ki s pomočjo akselerometra spremlja gibanje in opravljeno razdaljo nog. Podatki tekalne steze in merilne naprave Stryd so bili praktično enaki z nekaj zanemarljivimi odstopanji. To pomeni, da so podatki tekalne steze povsem konsistentni in dovolj zanesljivi, da jih lahko uporabimo za primerjavo z nosljivimi napravami.

Suunto 3 Fitness, $199 (preračunanih 178 eur)

Kot že samo ime pove, je ura Suunto 3 Fitness namenjena “all-around” fitnes vadbi in še zdaleč ne samo teku po tekalni stezi. Če iščemo pravega tekaškega partnerja, potem Suunto 3 Fitness verjetno ne bo naša prva izbira.

Dotična naprava ponuja prav poseben način, ki je namenjen teku na tekalni stezi, poleg tega pa je opremljena z optičnim merilnikom srčnega utripa. Na žalost Suunto ni razmišljal, da bi dodal še opcijo povezave med uro in ekranom oz. sistemom tekalne steze, kar pomeni, da je uporabnik vezan na majhen ekran ure.

“Treadmill” (tekalna steza) način vsebuje zmožnost nastavitve srčnega utripa in potem lovljenje teh ciljev, na drugi strani pa ura omogoča tudi preprosto spremljanje časa in pretečene razdalje. Ko dosegamo zastavljene cilje, nas ura opozarja z vibriranjem in avdio alarmi. Nastavimo si lahko časovne intervale in čas počitka, ura pa lahko tudi avtomatsko šteje pretečene kroge. Tekalne steze so po navadi dobre, če želimo izvajati intervalne treninge, s čimer je ura Suunto zelo kompatibilna.

Kar se tiče same natančnosti meritev je ura Suunto 3 Fitness zgrešila zgolj za 0,03 kilometra, kar je v primerjavi z ostalimi vrhunski rezultat. Nekoliko večje odstopanje se je pojavilo, ko se je hitrost teka povečala (0,08 km), največje odstopanje pa se je pojavilo ob naklonu, ko je ura dodala kar 0,25 kilometra. To je kar 12-odstotno odstopanje.

Ne glede na vse je Suunto 3 Fitness bila najbolj natančna ura, ki je bila vključena v test. Poleg tega velja izpostaviti, da ura po teku nudi številne druge statistike, ki jih recimo ostale naprave ne nudijo. Če k temu dodamo še dejstvo, da je Suunto zagotovo najbolj udobna ura izmed vseh testiranih, lahko vidimo, zakaj jo je Wareable priporočil vsem, ki obožujejo tek (na tekalni stezi).

Garmin Vivoactive 3 Music, $299 (preračunanih 267 eur)

Še ena naprava, ki je bolj “all-around” fitnes merilnik aktivnosti na steroidih kot nišno usmerjena tekaška ura. Garmin Vivoactive 3 Music, lahka, lepo dizajnirana ura, opremljena z optičnim merilnikom srčnega utripa, če pa vam zmanjka motivacije, vam omogoča “on-board” Spotify predvajanje glasbe.

Glavna konkurenčna prednost Garminove ure v načinu uporabe za tekalno stezo je, da lahko sami izbiramo, katero statistiko si želimo gledati, kar je nekaj, kar na drugih urah ni mogoče. Tudi pri tej uri ni možnosti povezave z ekranom tekalne steze, kar uporabnika ponovno omejuje pri gibanju in koncetraciji na majhen, urin ekran.

Od vseh testiranih ur in ostalih nosljivih naprav se je Vivoactive 3 Music odrezal najslabše. V petkilometrskem teku je precenil razdaljo za pol kilometra, pri hitrem teku na 3 km je podcenil razdaljo za 0,34 km, pri hoji v klanec pa je zgrešil za 0,4 kilometra. Mogoče bi bil kdo vesel, da mu ura dodaja kilometre in s tem dviga samozevest, vendar v resnici to ne pomeni ravno dobre reference, še posebej zato, ker rezultati zelo nihajo.

Polar Vantage V, $499 (preračunanih 444 eur)

Polarjeva ura Vantage V je med vsemi testiranimi zagotovo najbolj resna, kar se tiče tekaških lastnosti in orodij. Poleg tega pa je seveda tudi najdražja. Kot bi lahko pričakovali od “top-of-the-range” “več-športne” ure, lahko znotraj tekaškega načina na tekalni stezi po svoje urejamo ekrane in statistike, ki jih želimo spremljati v živo. Tudi Polar Vantage V, ki je s strani strokovnjakov med vsemi najbolje ocenjena ura, nima možnosti, da bi lahko statisiko predvajal na ekran tekalne steze.

V tekaškem načinu GPS ne deluje, razdaljo pa merijo senzorji gibanja. Prav tako kot zgornji dve uri ima tudi Polar Vantage V vgrajeni optični merilec srčnega utripa, poleg tega pa še zanimivo kardio orodje, ki uporabniku pomaga pri spremljanju obremenitve med treningom in mu svetuje, kdaj bi bilo potrebno počivati in kako dolgo.

Testiranje je pokazalo, da je ura Vantage V podcenila tako 5-kilometrsko preizkušnjo (za 0,11 km), kot tudi 3-kilometrsko, in sicer za 0,33 kilometra. V primeru hoje v klanec se Polar Vatage V prav tako ni izkazal, da je iskano razdaljo zgrešil skorajda za pol kilometra.

Torej, v primerjavi z Garminovo uro se je Vantega V odrezal bolje, Suunto pa je še naprej ostal v vodstvu. Največji problem ure Vantage V je bil ob prehodu na klanec, ampak kot smo lahko opazili, je to problem pri vseh urah.

2. del članka preberite TUKAJ.


Prijavi napako v članku