Triki in nasveti
04.07.2010 12:16

Deli z drugimi:

Share

Nadzorujmo temperaturo v računalniku s programom SpeedFan

Nadzorujte temperaturo v vašem računalniku!
Nadzorujte temperaturo v vašem računalniku!

Previsoka temperatura v naših namiznih in prenosnih računalnikih je najpogostejši krivec, da prihaja do okvar komponent. Vzrokov za to, da imamo previsoko temperaturo komponent v računalniku, je več. Kriva je lahko na primer okvara kakšnega izmed ventilatorjev ali pa kakšen ventilator zaradi prevelike količine prahu ne deluje z optimalno hitrostjo. Prav zaradi možnih nepravilnosti pa je dobro, še posebej, če radi navijate svojo strojno opremo, preverjati dogajanje pod pokrovom računalnika.

Eden izmed precej uporabnih in pogosto uporabljenih programov za preverjanje temperatur je SpeedFan, ki je brezplačno na voljo že vrsto let. Najnovejšo 4.40 različico lahko dobite na spletni strani www.almico.com/speedfan.php. Program SpeedFan deluje tako na Microsoftovem najnovejšem operacijskem sistemu Windows 7 kot tudi na starejših različicah operacijskega sistema Windows.

Program SpeedFan pa vam sicer ne bo ponujal samo omenjenega vpogleda v temperaturo pod pokrovom računalnika, ki jo sicer prikazuje v zavihku Reading ter v obliki grafa v zavihku Charts. Pokazal vam bo namreč tudi napetosti, stopnjo obremenjenosti procesorja ter vam dal tudi možnost reguliranja hitrosti vrtenja ventilatorjev. Možnost reguliranja hitrosti vrtenja ventilatorjev je precej priročna zadeva, če se vam zdi kateri izmed vaših ventilatorjev preglasen. Seveda pa se bodo temperature komponent precej povišale, kolikor boste hitrost vrtenja preveč znižali, zato s tem početjem nikakor ne pretiravajte.


Prijavi napako v članku