Računalništvo, telefonija
30.07.2019 12:14
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nadgradnja računalnika: kaj je to in kdaj je čas zanjo?

Če zmogljivost vašega računalnika peša, ni vedno rešitev v novi opremi, saj ima vsak uporabnik, ki se usede pred računalniški zaslon, specifične želje in potrebe. Je morda čas za nadgradnjo? Pred odločitvijo je vsekakor treba dobro premisliti o vseh dejavnikih.
Obstaja način, da zelo zmogljiv računalnik dobite po ugodni ceni.
Obstaja način, da zelo zmogljiv računalnik dobite po ugodni ceni.

Ko ste računalnik kupili, je bil verjetno zelo hiter, vsa okna so se vam odprla v trenutku in čakanja tako rekoč niste poznali. Danes pa računalnik vklopite in zdi se vam, da morate ob vsakem kliku, ki ga opravite, na zaslonu čakati neskončno dolgo – na koncu se okno vendarle odpre. To je zagotovo znak, da je čas za nadgradnjo vašega računalnika.

Več načinov za »osvežitev« računalnika

Za podaljševanje dobe, ko je vaš računalnik dejansko še uporaben in za njegovo optimizacijo lahko poskrbite na več načinov. Lahko na primer defragmentirate disk. Defragmentacija diska je ureditev datotek na njem. Z defragmentacijo dosežemo, da so datoteke zapisane v enem kosu, s tem pa ustvarimo največja možna področja prostega prostora na disku. Pomagamo si lahko tako, da v iskalniku v Windowsih (lupa spodaj levo) vpišemo »Defragmentacija in optimizacija pogonov«, ki se sicer nahaja na nadzorni plošči. Z dvojnim levim miškinim klikom ga zaženemo ter analiziramo ali optimiziramo disk.

Lahko tudi izbrišete začasne datoteke, počistite pomnilnik spletnega brskalnika ali dodate RAM (delovni pomnilnik). Slednji poseg bo staremu računalniku zagotovo povrnil nekaj svežine. Gre za enostaven in poceni poseg, ki lahko močno vpliva na izboljšanje delovanja računalnika. Težava je le v tem, da lahko vsak računalnik sprejme le omejeno število modulov delovnega pomnilnika, tako da nadgradnje ne bodo možne v nedogled.

Navadno računalnike menjamo ali nadgradimo na 3 do 5 let. Zahtevnejši uporabniki se za nadgradnje odločajo pogosteje in so pripravljeni v to tudi več investirati.

Je računalnik pri koncu svojih moči?

Če imate hitro omrežno povezavo, računalnik pa je še vedno zelo počasen, je morda čas za nadgradnjo strojne opreme. Če se vam pogosto dogaja, da sistem zmrzne ali se sesuje in ga morate večkrat na dan ponovno zaganjati, je to znak, da je računalnik pri koncu svoje življenjske dobe.

Nakup novega računalnika vas lahko drago stane. Obstaja pa način, da zelo zmogljiv računalnik dobite po ugodni ceni. Nakup rabljene ali tovarniško obnovljene računalniške opreme je v tem primeru najbolj racionalna odločitev. Tukaj lahko preberete, kaj pravzaprav so rabljeni in tovarniško obnovljeni računalniki.

Za uporabnike zahtevnejše programske opreme, kakršna je recimo Adobe Creative Suite ali AutoCAD, imajo na voljo tudi pestro izbiro delovnih postaj.

Za več ponudbe preklikajte PoceniPC.com ali obiščite njihov outlet in servis v Novi Gorici, zagotovo boste našli kaj zase.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več