Obvestila podjetij
11.02.2021 17:26
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na trg prihaja slovenska električna samokolnica Karjola

Na trg prihaja slovenska električna samokolnica Karjola
Na trg prihaja slovenska električna samokolnica Karjola

Slovensko zagonsko podjetje Blockhapp je razvilo in izdelalo električno samokolnico. Karjola je prav posebna samokolnica, ki vsebuje 15 tehnoloških inovacij, ki so patentno zaščitene. Sedaj čakajo na podelitev certifikata, ki jim bo omogočal prodajo na evropskem trgu.

Razvoj električne samokolnice, ki olajša delo uporabnika pri prevozu bremen, tudi navkreber, je potekal v dveh smereh. Najprej so konstrukcijsko prilagodili ogrodje, da so lahko vanj umestili vse potrebne elektro komponente, nato pa so se lotili programiranja krmilne enote, ki prek povratnih informacij s tipal nadzira delovanje elektromotorja.

Karjolina zgodba

Zgodba o Karjoli se je začela z manjšim sadovnjakom in travnikom v hribovitem delu Slovenije (Severna Primorska), ki je preko družinske dediščine prešel v last Marka Makaroviča, ki je poskrbel za konceptualni razvoj in dizajn produkta. Raziskal je rešitve na trgu in ugotovil, da so obstoječe električne samokolinice zelo oddaljene od enostavne uporabniške izkušnje z navado samokolnico. Iz njegovih bogatih razvojnih izkušenj je vedel, da je možno električno samokolnico narediti bolj enostavno za uporabo. Tako sem je lotil razvijati takšno električno samokolnico, ki se jo bo uporabljalo kot navadno samokolnico. Njegov cilj je bil, da tudi če zmanjka energije, ostane uporabnost praktično nespremenjena. Prav tako je želel, da pelje zadosti hitro, saj ga je pri preizkušanih rešitvah motila njihova počasnost.

Največja hitrost Karjole je 12 kilometrov na uro naprej in štiri kilometre na uro vzvratno, litijeva baterija s zmogljivostjo 8 Ah naj bi zadoščala za do 10 ur uporabe. Maksimalna obremenitev je 100 kilogramov.

Zakaj izbrati električno samokolnico?

 • PREPROSTA UPORABA
  Upravljanje električne samokolnice na intuitiven način, krmilne ročice niso potrebne.
 • UDOBNA UPORABA
  Peljite udobno, brez naporov tudi navkreber, težak tovor in po grobem terenu. Tudi tam, kjer ni poti.
 • ENOSTAVEN TRANSPORT
  Na oddaljeno mesto uporabe jo enostavno prepeljete na avtomobilski vlečni kljuki
 • PRILAGODLJIVA HITROST
  Hitrost se prilagaja tempu voznika, možna pa je tudi funkcija tempomata.
  VARNA UPORABA
  Konstrukcijska uravnoteženost in krmiljenje zagotavljata stabilnost. Ob vožnji navzdol motor samodejno zavira, hkrati se polni baterija.

Uporaba težke mehanizacije poškoduje tla, intuitivna električna samokolnica lahko pomaga

Intuitivna električna samokolnica je enostavna pomoč pri trajnostni pridelavi hrane. Največji vpliv na okolje ima sicer način obdelave tal in uporaba pesticidov. Vpliv na okolje je zmanjšan, če se za pridelavo uporablja neorjena tla z uporabo zastirk za ohranjanje vlage in zatiranje plevela.

Korist za trajnostno pridelavo hrane ima zato tudi mehanizacija, ki ima takšno zasnovo, da podpira potrebe malih pridelovalcev. Tajnostni pridelavo hrane z uporabo manj pesticidov, manj gnojil in protimikrobnih zdravil, na bio način z zmanjšanim vplivom na biotsko raznovrstnost podpira tudi Evropski zeleni dogovor. Ta spodbuja takšne prehranjevalne verige, ki imajo nevtralen ali pozitiven vpliv na okolje.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Srebrni partner

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
O družbi ZEOS Družba ZEOS, d.o.o. je izvajalec skupne sheme ravnanja z e-odpadki (OEEO), odpadnimi baterijami (OPBA) in odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Skupaj s proizvajalci, ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več