Računalništvo, telefonija
21.03.2019 13:35
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na letošnji SOF prihaja človek, ki se je vrgel z roba vesolja

Felix Baumgartner je pilot in rekorder v ekstremnem padalstvu. Podrl je številne svetovne rekorde v BASE skokih in je pomemben zagovornik neprofitne organizacije Wings for Life Spinal Chord Research Foundation, leta 2012 pa je v okviru projekta Red Bull Stratos skočil s stratosfere in kot prvi človek samostojno prebil zvočni zid. Felix bo na 28. SOF-u prvič v Sloveniji spregovoril o svojem famoznem skoku z roba vesolja.
Felix Baumgartner
Felix Baumgartner

Felix se je rodil leta 1969 v Salzburgu. Pri 16-ih letih je začel skakati s padalom. Svoje sposobnosti je izpilil kot del demonstracijske in tekmovalne ekipe avstrijske vojske, leta 1988 pa je začel nastopati na razstavah padalstva za Red Bull. Kombinacija Red Bull-ovega razmišljanja izven okvirjev in Felixovega pustolovskega duha se je izkazala za zmagovito, saj uspešno sodelujejo še danes.

V 90-ih letih je Felix čutil, da je v tradicionalnem padalstvu dosegel vse kar se je dalo in se odločil razširiti svoje spretnosti v BASE skokih – skokih s padalom s fiksnega predmeta ali naravne forme. Ugotovil je, da svetlobno hitri refleksi in natančna tehnika, ki jo zahtevajo nizko višinski podvigi, izboljšujejo tudi njegovo tehniko padalstva z višin.

Felix je podrl svetovne rekorde v BASE skokih in bil nominiran za World Sports Award ter bil nominiran v dveh kategorija NEA Extreme Sports Awards. Je tudi pomemben zagovornik neprofitne organizacije Wings for Life Spinal Cord Research Foundation. Medtem, ko je priznal, da je misija Red Bull Stratos korak v neznano, je bil odločen, da doseže rob vesolja in preseže zvočno hitrost. Pred skokom je izjavil: ”Če bo Red Bull Stratos uspešen, potem bomo pridobili podatke, ki nam zaenkrat še niso na voljo. Zelo bi bil ponosen, če bi lahko to omogočil.”


Felix je dosegel svoj končni cilj in se podal po svetu, kjer je delil svoje navdušenje nad rekordnim prostim padom z nadzvočno hitrostjo. Na vprašanje, kako se je počutil po tem neverjetnem dosežku je dejal: ”Še vedno nisem vsega dojel v celoti. Zaradi fizične izčrpanosti in psihičnega navdušenja ter ogromnega odziv ljudi iz celega sveta, me preplavljajo občutki ponižnosti. Še vedno zbiram vtise in resnično cenim vse dobre želje in čestitke, ki sem jih prejel. Bilo je neverjetno.”


Felix, zdaj rekorder, nadaljuje z načrti za polete bližje Zemlji in pravi: “Nihče mi ne more preprečiti, da ne bi bil več v zraku. Letel sem že kot komercialni pilot helikopterja v Evropi, sedaj bom imel čas, da bom ta del kariere ponesel tudi na višjo raven. Tega se zelo veselim.”


Prijavi napako v članku