Računalništvo, telefonija
21.03.2015 12:11
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na kakšne računalnike bomo lahko namestili Windows 10?

Windows 10 se bo odlično znašel tudi na manj zmogljivih napravah!
Windows 10 se bo odlično znašel tudi na manj zmogljivih napravah!

Microsoft je na letošnji konferenci za razvijalce WinHEC vendarle razkril celoten seznam strojne opreme, ki bo potrebna za namestitev z mnoge poznavalce najboljšega operacijskega sistema Windows doslej. Kot je bilo pričakovano operacijski sistem Windows 10 ne bo potreboval zmogljive strojne opreme, saj ga bodo lahko brez težav namestiti vsi, ki danes uporabljajo sistem Windows 7 ali novejši. Novost bo lahko namestila tudi večina uporabnikov, ki še vedno poganja zastareli operacijski sistem Windows XP, poleg tega pa bo osnovna različica sistema Windows 10 za leto dni na voljo povsem brezplačno.

Po zagotovili podjetja Microsoft bo za namestitev in uporabo operacijskega sistema Windows 10 zadoščala gigabajt sistemskega pomnilnika in 16 GB prostora (32-bitni sistem) oziroma dva gigabajta sistemskega pomnilnika in 20 GB prostora za 64-bitno različico. Tu bomo potrebovali še napravo z zaslonom ločljivosti vsaj 800 x 600 slikovnih točk in podporo za strojno opremo UEFI 2.3.1, tablice in naprave z odstranljivo tipkovnico pa bodo morale razpolagati še s tipkami za vklop in izklop naprave ter nadzor zvoka. Za mobilno različico operacijskega sistema Windows 10 namenjena pametnim mobilnim telefonom, pa bo uporabnik potreboval napravo z vsaj do štirimi gigabajti prostora, vgrajeno grafično kartico s podporo knjižici DirectX 9 in podporo za UEFI 2.3. Za naprave z zasloni ločljivosti 800 x 600 slikovnih točk bo zadoščal 512 megabajtni sistemski pomnilnik, za naprave z ločljivostjo 2.560 x 2.048 slikovnih pik ali več pa vsaj štiri gigabajte pomnilnika.

Pri tem velja še omeniti, da bo operacijski sistem Windows 10 mogoče namestiti na široko paleto osebnih računalnikov in mobilnih naprav. Microsoft je namreč zagotovil podporo za procesorje Qualcomm Snapdragon, Intel Cherry Trail, Skylake in Atom x3 ter AMD Carrizo in Carrizo-L. Novost naj bi bila vsem na voljo za prenos že letos poleti.


Prijavi napako v članku