Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Tablični računalniki
Namizni računalniki
Triki in nasveti
08.03.2023 14:25
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu prenosnika?

Iskanje prenosnika s perfektnimi specifikacijami in ceno je naporno in istočasno izjemno zabavno. Pravcata dogodivščina.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

In kot pri vsaki dogodivščini si boste tudi vi pri nakupu želeli malce pomoči. Gandalf je imel ob sebi Bratovščino prstana, Batman ima Ligo pravičnih, vi pa imate nas, ki smo v svojem dolgem mandatu pregledali in kupili že kar nekaj računalnikov. V tem času smo se naučili marsikaj, spoznali številne pasti in trike, kako prepoznati prenosnik, ki nam bo služil dolga leta. To je tudi tisto glavno, kar išče potrošnik. Ne glede na to, da proizvajalci vsako leto predstavijo več novih modelov, s katerimi vas želijo premamiti v nakup novega računalnika, je želja povprečnega potrošnika iz svojega nakupa iztržiti največ, kar se da.

Izjema so tehnološki navdušenci, ki radi vsako leto menjavajo elektroniko, bodisi računalnik, telefon ali kaj drugega. Vsi pa na žalost ne premorejo enako globokih žepov, zato je pomembno, da se dokaj zajetna investicija, ki sliši na ime nakup prenosnika, obrestuje na dolgi rok.

Torej, na kaj morate biti pozorni pri nakupu prenosnika?

HP, Dell, Lenovo, ASUS … Katerega izbrati?

Lojalnost blagovni znamki je koncept, ki ga imajo zelo radi proizvajalci, za potrošnika pa je brezpredmetna. Svoj denar namenite računalniku, ki ustreza vašim potrebam in je preverjeno kakovosten. Na koncu ni pomembno, ali ste kupili prenosnik Acer, HP, Lenovo, Dell ali prenosnik tretjega proizvajalca.

Kako preveriti, ali gre za dobro kupčijo ali napravo, ki je na videz popolna, a v sebi skriva preveč kompromisov?

Najlažji in najzanesljivejši način je, da se podate na forume in preberete, kaj si o prenosniku mislijo njegovi kupci. Dobili boste informacije s prve roke – tako o prednostih kot o slabostih računalnika. Ne bodite naivni pri prebiranju specifikacij in hvaljenju proizvajalcev. Skoraj vsak prenosnik ima svoje slabosti oziroma kompromise, s katerimi lahko živite ali ne. Če želite prenosnik brez kompromisov, bodite pripravljeni odšteti večjo vsoto denarja.

Če ima kdo od vaših znancev identičen prenosnik, ste zadeli jackpot. Sposodite si ga in ga testirajte pri nalogah, ki jih boste na njem opravljali. Na voljo imate tudi kar nekaj sintetičnih testov (angl. benchmarks), s katerimi lahko ugotovite, kako dobro se prenosnik obnese pri opravilih različne intenzitete. Priporočamo 3DMark, Cinebench, Geekbench, UserBenchmark in podobne.

Ko ste že ravno na spletu, se ustavite še pri recenzijah neodvisnih testerjev. Morda boste naleteli na informacijo, ki je niste našli na forumih ali v uradnih specifikacijah.

Kakšno zmogljivost bi morali iskati?

Verjeli ali ne, že za 400 ali 500 evrov lahko dobite zelo spodoben računalnik, še posebej, če iščete med obnovljenimi prenosniki, prenosniki z odprto embalažo in rabljenimi prenosniki. V tem rangu ne boste našli gaming zverine, kajti do nekje 700 evrov boste našli izključno prenosnike z integrirano grafično kartico, ki je dovolj zmogljiva za zares samo osnovne igre. Je pa to kategorija, ki je izredno priljubljena med poslovnimi uporabniki, študenti in dijaki.

Za manj kot 400 evrov najdemo prenosnike Chromebook, ki so prav tako dobra alternativa za študente in dijake, pojavijo pa se tudi prenosniki z najbolj osnovno opremo, kot na primer 4 GB RAM-a (mogoče še starejši DDR3 standard), diski nizkih kapacitet in nekaj generacij stari procesorji, ki bi jih priporočali samo za multimedijo in osnovno urejanje dokumentov. Poleg študentov in dijakov, ki prenosnika ne nameravajo uporabljati za gaming ali kaj bolj zahtevnega, bi ta rang prenosnikov priporočali tudi starejšim uporabnikom, ki se šele spoznavajo s prenosno tehnologijo.

Procesor in grafična kartica. Kje je meja, kjer razmerje med ceno in zmogljivostjo začne upadati?

Procesor in grafična kartica sta glavni komponenti vsakega prenosnega in namiznega računalnika. Kje začeti iskati? Osebno bi gledali le do tri generacije stare procesorje, če želite izvleči čim več iz novega prenosnika. Starejši procesorji, kot na primer Intel 9. generacija iz leta 2019, še vedno premorejo spodobne hitrosti, vendar lahko za enako ceno dobite Intel procesor 11. generacije, ki je izdelan z novejšo tehnologijo, kar pomeni boljši izkoristek energije, boljšo zanesljivost, manj pregrevanja in običajno tudi višje hitrosti. Če si boste ogledovali Ryzen procesorje, bi še dodatno vztrajali, da raje pozornost posvetite zadnjima dvema generacijama, ki sta naredili opazen preskok v primerjavi s predhodnicami.

Za osnovne operacije so procesorji z dvema jedroma dovolj. Slabšo zmogljivost boste nadoknadili z daljšo življenjsko dobo baterije. Pogosto pa je med dvo- in štirijedrnimi procesorji (znotraj istega ranga, na primer i3 procesorji) razlike le nekaj evrov. Če želite čim boljšo dolgoživost, izberite procesor s štirimi ali več jedri. Hvaležni si boste, ko boste želeli opraviti več opravil hkrati.

Grafična kartica je poleg procesorja komponenta, ki bo diktirala, kako gladko bo deloval prenosnik. Kot že rečeno, v rangu nekje do 500 evrov ne boste našli namenske grafične kartice. Zanašati se boste morali na integrirane grafične kartice, ki pa so skozi leta pridobile nekaj na zmogljivosti, zato jih lahko uporabite za nezahtevna oblikovalska dela ali za igranje osnovnih računalniških iger. Emulatorji zagotovo odpadejo.

Namenske grafične kartice se začnejo pojavljati šele pri cenah okoli 700 evrov. Med njimi je na primer vedno zanesljiva in zelo priljubljena družina GTX 1600 in vse njene različice. Razlika bo takoj opazna in z njimi boste lahko igrali najnovejše igre na vsaj srednjih nastavitvah. Grafične kartice RTX 2000 boste opazili bližje 1000 evrom, najnovejše kartice RTX 3000/4000 in RX 6000 pa se začnejo pojavljati pri 1.500 evrih in več.

Pri gaming prenosnikih je glavna skrb odvajanje toplote (sekundarna skrb je dolgoživost baterije). Razlika med dobrim in slabim odvajanjem toplote je lahko ogromna. Ali boste po 30 minutah tipkali po tipkah, pod katerimi boste imeli občutek, da se preliva magma ali pa boste komajda opazili, da se v ohišju prenosnika nahaja zelo zmogljiva grafična kartica.

Kapaciteta RAM-a in diska

Pri RAM-u vztrajamo, da boste potrebovali kapaciteto najmanj 8 GB. Prenosnikom s 4 GB RAM-a bi se raje izognili, razen če ga boste uporabljali izključno za multimedijo. V tem primeru je morda smotrno razmisliti o nakupu tablice.

Glavni disk, ki bo skrbel za pogon, naj bo formata SSD. Kapaciteta naj bo vsaj 256 GB. Ustrezna je tudi 128 GB, vendar jo bo skoraj vsak uporabnik zapolnil v zelo kratkem času. Ker prenosniki dovoljujejo le omejeno nadgrajevanje, je bolje, da že v samem začetku izberete večjo kapaciteto. Če v trenutku nakupa nimate dovolj sredstev, lahko izberete nižjo kapaciteto in jo naknadno nadgradite z zunanjim SSD diskom.

Velikost diagonale zaslona, število priključkov

15 palcev (39,6 centimetrov) je najbolj priljubljena diagonala zaslona med prenosniki. Dobite ravno dovolj delovne površine, da je večopravilnost izvedljiva. Pri večjih diagonalah, na primer 16 ali 17 palcev, dobite malenkost več prostora za ustvarjanje, vendar istočasno izgubite na prenosljivosti.

Ravno obratno pa velja pri manjših diagonalah. 14-, 13-palčni (ali še celo manjši) prenosniki so izredno prenosljivi, vendar se boste morali navaditi na zelo majhen zaslon, ki ga boste lahko nadgradili le z zunanjimi monitorji, kar pomeni, da bo prenosnik kar naenkrat postal statičen.

Pri priključkih bodite pozorni, da imate vhod za Ethernet, HDMI ali DisplayPort, vsaj tri USB-A priključke (po možnosti novejših standardov), USB-C je prav tako zaželen, ključavnica je opcijski, vendar priročen dodatek, enako velja za 3,5-mm priključek za slušalke.

Novi ali obnovljeni prenosniki?

Razlika med njimi je predvsem v ceni. Obnovljeni prenosniki ponujajo zelo dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo, pri tem pa vam ni treba skrbeti, da boste dobili manj kakovostne komponente. Prodajalci, kot na primer Poceni PC, pred začetkom prodaje vse obnovljene prenosnike temeljito testirajo. Vsi so tudi garancijsko zaščiteni (vsaj eno leto), zato v primeru morebitnih težav ne boste takoj osiveli. Poglobljeno primerjavo obnovljenih in novih prenosnikov si lahko ogledate tukaj.

Oglejte si ponudbo novih in obnovljenih prenosnikov na spletni strani www.poceniPC.com.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
SoftwareOne je vodilni globalni ponudnik celovitih rešitev in storitev na področju programske opreme in oblaka, ki na novo določa, kako podjetja razvijajo, kupujejo in upravljajo ... Več