Prenosni računalniki
01.09.2022 14:10
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ima vaš šolar že svoj prenosni računalnik? Tukaj je nekaj predlogov

Pouk se je za tiste, ki obiskujejo osnovno in srednjo šolo, že začel, študenti pa se lahko naužijejo še meseca brezskrbnih dni. Dijaki, študenti in osnovnošolci (predvsem tisti v višjih razredih) za svoje delo potrebujejo tudi računalnik in prenosni računalniki so največkrat najboljša izbira. So dovolj zmogljivi, kompaktni, ko jih šolarji ne potrebujejo, pa jih preprosto lahko pospravijo v omaro in niso moteči na pogosto prenatrpanih pisalnih mizah.
delovna postaja HP ZBook 17 G3 Workstation je za tiste, ki potrebujejo "nekaj več". Foto: Pocenipc.com
delovna postaja HP ZBook 17 G3 Workstation je za tiste, ki potrebujejo "nekaj več". Foto: Pocenipc.com

Kakšen prenosnik izbrati za šolanje? Koliko zapraviti zanj? In kje dobiti najboljšo napravo in hkrati prihraniti do 50 odstotkov?

Nekaj predlogov za nakup prenosnika

Pri nakupu prenosnika je najpogosteje merilo cena. In če za ceno, ki smo si jo zadali za nekakšno »mejo«, lahko kupimo zmogljivejšo napravo, kot bi jo sicer, je to še toliko bolje. Obnovljeni prenosniki so zato dobra kupčija.

Kakšen prenosnik pa potrebuje osnovnošolec, kakšnega dijak in kakšnega študent? Nekakšno pravilo je, da najmlajši potrebujejo najmanj zmogljivo napravo, najstarejši pa najzmogljivejšo. Seveda pa je odvisno tudi od tega, če poleg osnovnih šolskih dejavnosti, otrok računalnik potrebuje tudi za kaj drugega. Predvsem pri študentih je odvisno tudi, za kakšen študij gre, saj nekateri zahtevajo zelo zmogljivo opremo.

Pojdimo po vrsti in začnimo z najosnovnejšim

Fujitsu LifeBook E546

Fujitsu LifeBook E546 je zelo osnoven prenosnik, a osnovnošolcu bi za pisanje in brskanje po spletu moral zadostovati. Vanj je vgrajen procesor Intel Core I5-6200U, ki ga dopolnjuje 8 GB delovnega pomnilnika (RAM) in 256 GB prostora za shranjevanje podatkov (SSD). 14-palčni oziroma 35,56-centimetrski zaslon ločljivosti 1920×1080 (Full HD) ni največji primerek, a če želite kompaktno napravo in ne potrebujete ogromnega izrisa, je to prava izbira. Za slabih 300 evrov dobite napravo, ki bo povprečnemu uporabniku zagotovo dobro služila. Premore tri vhode USB 3.0, HDMI Displayport, 1x VGA, 1x Ethernet, 2x Audio, spletno kamero, Wi-Fi, čitalec kartic, Bluetooth.  Je brez operacijskega sistema, ki pa vam ga z doplačilom lahko namestijo že preden boste prenosnik prejeli v svoje roke.

Več informacij o obnovljenem prenosniku Fujitsu LifeBook E546 in možnosti nakupa >>> TUKAJ.

Sredinski trojček

Dell Latitude 5480

Dell Latitude 5480 je nekoliko dražji prenosnik, predvsem zaradi v primerjavi z zgoraj opisanim malo novejšega procesorja Intel Core i5-7300U in 512 GB m.2. Sata SSD diska ter že naloženega operacijskega sistema Windows 10 Home. Obnovljen prenosnik Dell Latitude 5480 za ceno 429 evrov nudi še 8 GB delovnega pomnilnika, ki bo gladko poganjal računalnik, ko bo šlo za manj zahtevne naloge, pri večopravilnosti in zahtevnejših programih pa bi lahko to bilo na meji. Prenosnik premore največjo ločljivost zaslona 1366 x 768, poleg tega pa še 3 priključke USB 3.0, USB-C Thunderbolt, spletno kamero, W-Fi, HDMI, čitalec kartic, Bluetooth.

Več informacij o obnovljenem prenosniku Dell Latitude 5480 in možnosti nakupa >>> TUKAJ.

Lenovo ThinkPad T460s Ultrabook

V podobnem cenovnem razredu, 40 evrov dražji (469 evrov), najdemo Lenovo ThinkPad T460s Ultrabook. Zaslon je, kot pri prejšnjih dveh, velikosti 14-palcev, le da je LED Full HD (1920×1080). Opremljen je s procesorjem Intel Core i7-6600U, 8 GB delovnega pomnilnika in 256 GB prostora za shranjevanje (NVMe SSD). Je brez operacijskega sistema, ki ga lahko za doplačilo namestijo že ob naročilu prenosnika. Ima tri USB 3.0 vhode, spletno kamero, Wi-Fi, kot pri prenosniku prilčakujemo, pa HDMI, čitalec kartic in Bluetooth. Poleg tega ima tudi prilključek Mini Displayport.

Več informacij o obnovljenem prenosniku Lenovo ThinkPad T460s Ultrabook in možnosti nakupa >>> TUKAJ.

Lenovo ThinkPad L560

Potrebujete večji zaslon. Začnimo pri Lenovo ThinkPad L560. Za 460 evrov dobite 15,6-palčni (39,6-centimetrski) zaslon ločljivosti 1366×768 (HD). Premore procesor Intel Core I5-6300U, 8 GB delovnega pomnilnika in 240 GB SSD disk. Je brez operacijskega sistema, ki ga lahko dokupite, od prej opisanih modelov pa se razlikuje v tem, da ima optično enoto DVD-RW. Med vhodni najdemo vse pričakovane, kot so USB (3x USB 3.0 in 1x USB), čitalec kartic, Mini DisplayPort. Prav tako je opremljen s spletno klameri, Wi-Fi in Bluetooth  brezžičnima povezavama in VGA priključkom.

Več informacij o obnovljenem prenosniku Lenovo ThinkPad L560 in možnosti nakupa >>> TUKAJ.

Za bolj zahtevnega študenta

HP ZBook 17 G3 Workstation

Med vsemi izstopa delovna postaja HP ZBook 17 G3 Workstation, ki je je v primerjavi z ostalimi »povsod malo več«. To je prenosnik, ki bo zadovoljil tudi zahtevnega študenta. Za 899 evrov dobite že za prenosnika konkreten 17,3- palčni (43,94-palčen) Full HD zaslon, procesor Intel Core i7-6700HQ, zajetnih 32 GB delovnega pomnilnika in 512 GB (SSD) prostora za shranjevanje podatkov, poleg tega pa grafično kartico nVidia Quadro M3000M. Je brez operacijskega sistema, ki ga lahko, kot pri ostalih, dokupite. Kaj pa priključki? 4x USB 3.0, HDMI, VGA in 2x Thunderbolt 3. Seveda je opremljen s spletno kamero ter Wi-Fi in Bluetooth povezavama.

Več informacij o obnovljenem prenosniku Lenovo ThinkPad L560 in možnosti nakupa >>> TUKAJ.


Z digitalnimi boni še ceneje

Od 15. junija so na voljo tudi digitalni boni (za 150 €) za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme. Študentje, dijaki in učenci zadnje triade ter starejši od 55 let z zaključenim neformalnim izobraževanjem boste lahko do 30. novembra 2022 unovčili bone tudi pri nakupu v Poceni PC in si na ta način zagotovili svoj računalnik po še ugodnejši ceni.

Navodila za vnovčenje digitalnega bona ’22


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888