Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Igre
Poslovne rešitve
Triki in nasveti
13.01.2023 12:09
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prednosti in slabosti prenosnikov Chromebook. Kako se primerjajo z Windows prenosniki?

Računalniki Chromebook so po zaslugi pandemije v zadnjih dveh letih zabeležili rekordno prodajo. Kaj odlikuje računalnike Chromebook? Kako se primerjajo s klasičnimi Windows prenosniki?
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Prodaja osebnih računalnikov je padla v zadnjem četrtletju 2022, kar velja tudi za računalnike Chromebook. Vseeno pa številke ostajajo nad tistimi pred začetkom pandemije. Gonilo za njihovo rekordno prodajo so bile izobraževalne ustanove in podjetja, ki so hitro potrebovala poceni in zanesljivo računalniško opremo za prehod na delo na daljavo.

Čeprav se strasti na trgu umirjajo, prenosniki Chromebook tudi po pandemiji ostajajo prvi favorit študentov, fakultet in določenih podjetij. S čim so Chromebooki prepričali svoje uporabnike? Ali je Chromebook primeren tudi za vas ali bi morali ostati na Windows prenosniku? V nadaljevanju bomo izpostavili glavne prednosti in slabosti prenosnikov Chromebook in kako se primerjajo s prenosniki Windows.

Ali je Chromebook pravi računalnik za vas?

Kot vedno je potrebno najprej ugotoviti, kakšne so vaše potrebe, kakšen tip uporabnika ste in kakšen je vaš proračun. Naše stališče je, da so prenosniki Chromebook nedvomni favorit v rangu do 300 € oziroma skrajne zgornje meje 400 €, kjer strojna plat Windows prenosnikov enostavno ne prepriča za ceno, ki jo zahtevajo. Kar je več od tega, Chromebooki hitro začnejo izgubljati svojo vrednost, Windows prenosniki pa izgledajo vse bolj kot edina logična izbira.

Računalniki Chromebook za malo denarja ponujajo solidno strojno opremo, ki morda na prvi pogled ne prepriča, vendar skupaj z operacijskim sistemom ChromeOS deluje prenosnik zelo prepričljivo. Če ste vajeni uporabe Windows programske opreme in lokalnega shranjevanja, potem boste naleteli na velik odpor pri ChromeOS in Chromebookih. Če ste pristaš oblaka in spletnih aplikacij, boste zelo hitro usvojili nov ekosistem.

Eden izmed ključnih motivatorjev za nakup računalnika Chromebook je, da kupci iščejo napravo, ki preprosto deluje in od uporabnika za namestitev in uporabo ne zahteva veliko časa ali znanja. Zelo priljubljeni so tudi med uporabniki, ki prenosnik uporabljajo za osnovne naloge, kot so pregled e-pošte, brskanje po spletu, gledanje Youtube posnetkov in podobno. Če prenosnik potrebujete za intenzivne naloge, še posebej, kjer ključno vlogo igrata dobra grafična kartica in procesor, potem Chromebook izpade iz igre.

To je le nekaj primerov, komu je Chromebook bolj primerna naprava in komu bi bolj ustrezal Windows.

Katere so glavne prednosti prenosnikov Chromebook?

Če ne bi začeli z odlično življenjsko dobo baterije, bi si zasluženo prislužili gnev Chromebook skupnosti. Kombinacija strojne opreme z nizko porabo, optimiziranega operacijskega sistema in številnih varčnih funkcij naredi baterijo na Chromebook prenosnikih nepremagljivo. Povprečna avtonomija Windows prenosnikov je približno 8 ur. Takrat se Chromebook šele dobro ogreje. Povprečno prenosniki Chromebook zdržijo do približno 13 ur, odvisno od strojne konfiguracije in načina uporabe. Android aplikacije privzeto porabijo več energije, prav tako uporaba Linux operacijskega sistema.

Številne pohvale so naslovljene na kretnje, interakcijo in krmiljenje po operacijskem sistemu ChromeOS in zaslonu na dotik.

  • Z dvema prstoma povlecite levo, da se vrnete na prejšnjo stran. Povlecite desno, da se vrnete nazaj na prvotno stran.
  • Če želite videti vsa odprta okna, povlecite navzgor s tremi prsti. Če ga želite zapreti, s tremi prsti povlecite navzdol.
  • Če imate odprtih več zavihkov brskalnika, s tremi prsti povlecite levo ali desno.

To je le nekaj primerov, kako si lahko olajšate in pohitrite ChromeOS krmiljenje. Zelo priročna funkcija je možnost, da vam sistem po ponovnem zagonu samodejno zažene vse ustavljene aplikacije, zavihke in podobno.

Naslednja prednost Chromebookov se je v zadnjih letih skorajda izničila. ChromeOS ima občutno manj navlake kot Windows in na splošno terja manj virov, kar pomeni hitrejši zagon in delovanje sistema. Ta prednost je v zadnjih letih postala skorajda neopazna, saj ima skoraj vsak Windows prenosnik, tudi tisti v cenejšem rangu, SSD disk, ki poskrbi za izredno hiter zagon OS-a.

Posodobitve so pogosto vir nejevolje pri Windows uporabnikih. Ni uporabnika, ki v svoji karieri ni vsaj enkrat naletel na Windows posodobitev, ki mu je ob namestitvi prinesla več težav kot koristi. To še ne pomeni, da se nekaj takega na ChromeOS ne more zgoditi, vendar je verjetnost veliko manjša.

Varnost je velika prednost sistemov Chromebook. Možnost, da boste prenosnik okužili z zlonamerno programsko opremo je občutno manjša v primerjavi z Windows prenosniki. To je zelo pomemben faktor, če iščete napravo za uporabnika, ki jo nevede napolni s številno navlako, ki sčasoma ohromi računalnik. Če boste Chromebook podarili babici, Windows prenosnik pa dedku, boste zagotovo prej dobili klic od dedka. V isti meri pa je ta zaprt sistem lahko tudi hiba. Če se pojavi težava, ki zahteva globlje poseganje v operacijski sistem, potem v velikih primerih ne boste mogli sami odpraviti težave. Čakali boste na novo posodobitev, za katero boste upali, da odpravi hrošča.

Računalniki Chromebook imajo privzeto podporo za Android aplikacije in igre. Tudi Windows 11 se poigrava s to mislijo in je v okrnjeni obliki že na voljo uporabnikom, ampak potrebuje še kar nekaj dodelav, preden bo Android podpora prijazna za uporabo.

Ponastavitev Chromebooka je otročje lahko in izredno hitro. »Powerwash«, kot je poimenovana funkcija ponastavitve na tovarniške nastavitve na Chromebookih, traja nekaj minut. Windows prenosniki potrebujejo slabo uro ali več za izbris lokalnih datotek in ponovno namestitev sistema.

Glavne slabosti prenosnih računalnikov Chromebook?

Ne pričakujte, da boste Chromebook, ki lahko stane tudi komaj 100 €, uporabljali za kaj bolj intenzivnega, kar velja tako za delo kot zabavo. Igrate lahko Android igre, tisti bolj vešči lahko z Linuxom dostopajo do platforme Steam, vendar bo izbira iger klavrna. Alternativa so igre v oblaku, kot na primer Nvidia GeForce Now ali pa Xbox Game Pass ali pa emulatorji.

Ena večjih hib Chromebookov je njihova omejena kapaciteta lokalnega pomnilnika. Povprečna kapaciteta (eMMC) pomnilnika je 32 GB, včasih 64 GB, redko 128 GB. Zanašajo se predvsem na oblak v obliki Google Drive in Google One. Pri nekaterih boste lahko lokalni pomnilnik razširili z microSD karticami, kjer pa to ni mogoče, pa lahko uporabite zunanji SSD/HDD disk.

Najcenejši prenosniki Chromebook imajo skromnih 4 GB RAM-a, pomanjkljivost, ki jo boste občutili, če boste preveč optimistični glede večopravilnosti. Njihova funkcionalnost je znatno zmanjšana brez internetne povezave. Brez povezave lahko na primer uporabljate Gmail in urejate datoteke v Google Drive (potreben predhoden vklop ustrezne funkcije v nastavitvah), gledate in urejate lokalne posnetke. Če imate v pisarni ali doma starejši tiskalnik, ki privzeto ne podpira ChromeOS, vas čaka kar nekaj preglavic. Google Cloud Print je bil ukinjen leta 2020, zato predhodno preverite, ali vaš tiskalnik podpira Chromebooke.

Kje vas čakajo prenosniki Chromebook?

Pri spletnem prodajalcu PoceniPC boste našli prenosnike Chromebook priznanih proizvajalcev ASUS, Lenovo, HP in Acer. Tudi cenovni razpon je zelo raznolik, na primer 139 € za HP Chromebook 11 G5 s 4 GB RAM-a in 32 GB eMMC pomnilnikom in vse do 340 € za HP Chromebook, ki se lahko pohvali z 8 GB DDR4 RAM-om in 128 GB pomnilnikom tipa SSD.

Ostalo zalogo si lahko ogledate na spletni strani www.poceniPC.com.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
računalniki Chromebook

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več