Računalništvo, telefonija
22.05.2020 10:56
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na dotik občutljivi kabli za pametne slušalke

Kabel, zavit v e-tekstil se odzove na dotik, stiskanje, upogibanje ...
Kabel, zavit v e-tekstil se odzove na dotik, stiskanje, upogibanje ...

Če ste kdaj uporabljali brezžične slušalke, veste, da jih je mogoče upravljati z dotikom in kretnjami. Če na primer želimo izbrati drugo pesem ali spremeniti glasnost, preprosto kliknemo na določeno območje prenosne enote. Ker pa so predvsem ušesne slušalke običajno majhne, to ni vedno preprosta naloga. To je tudi razlog, zakaj so Googlovi inženirji razvili kabel, občutljiv na dotik, ki se odziva na dražljaje. To pomeni, da lahko kar preko njega upravljamo z glasnostjo zvoka, preskakovanjem glasbe in še mnogo več.

Kabel, zavit v e-tekstil se tako odzove na dotik, stiskanje, upogibanje in celo vlečenje prstov po njem. Vsaka gesta ima drugačen pomen in ima za posledico druga dejanja. Poleg tega se skozi kabel prenaša optična nit, ki spreminja barvo, odvisno od geste, ki jo uporabnik uporabi. Prijemanje in stiskanje kabla aktivirata nabor elektrod, ki omogočajo spremljanje gibanja prstov, kar se posredno pretvori v niz ukazov za mobilno napravo. Pri podjetju Google so poudarili, da kabel dejansko “čuti”, na katerem delu se ga uporabnik dotakne, za koliko časa in s kolikšno silo.

Čeprav je nova tehnologija še vedno v fazi razvoja, se zdi, da ima veliko možnosti za uspeh. Na dotik občutljivi kabel bi se tako lahko uporabljal za pametne slušalke, pametne zvočnike, pa tudi kot del pametnih oblačil. Ta nam bi namreč lahko omogočal neposredno upravljanje glasbe ali klicev s potegom na primer rokava ali potiskom roke v žep, kar bi nedvomno izboljšalo našo uporabniško izkušnjo.


Prijavi napako v članku