Računalništvo, telefonija
03.03.2020 07:00

Deli z drugimi:

Share

Moj elektro za dostop do merilnih podatkov z računalnika, telefona …

.. Predstavljajte si, da bi lahko imeli na enem mestu dostop do natančne porabe električne energije vašega doma. Pa tudi za vsa druga merilna mesta, katerih lastnik oziroma plačnik ste. Zdaj je to mogoče ..

Moj elektro – sistem za enoten dostop do merilnih podatkov je brezplačen spletni portal, ki so ga vzpostavila slovenska elektrodistribucijska podjetja. Kaj prinaša? Uporabniki bomo odslej lahko dostopali do vseh svojih merilnih podatkov ne glede na elektrodistribucijsko območje ali dobavitelja.

Kako deluje?

Kot uporabnik se morate najprej prijaviti na portal Moj elektro. Če ste upravičeni do podatkov določenega merilnega mesta, torej ste njegov plačnik oziroma lastnik, boste imeli na portalu vpogled v tehnično opremljenost merilnega mesta, dostopali pa boste lahko do mesečnih obračunskih podatkov porabljene električne energije. Poleg tega boste imeli tudi pregled nad porabljeno električno energijo v preteklih dnevih v izbranem časovnem obdobju in porabljeno energijo v 15-minutnih intervalih za pretekle dneve. Koliko energije ste porabili, boste torej lahko pregledovali celo za določene dele dneva.

Prikaz je seveda odvisen od tega, kako je merilno mesto opremljeno, pa tudi od razpoložljivosti podatkov v merilnem centru vašega elektrodistributerja.

Kjerkoli in kadarkoli

Centraliziran dostop do merilnih podatkov na svojih merilnih mestih v praksi pomeni, da bomo lahko na enem mestu kjerkoli in kadarkoli pregledovali porabo za vsa svoja merilna mesta – domači naslov in na primer vikend na morju. Poleg tega bomo lahko, če nas bo lastnik merilnega mesta za to pooblastil, dostopali tudi do podatkov drugih upravičencev.

Pregledna prijava in mobilna aplikacija

Za še boljšo uporabniško izkušnjo portala Moj elektro bo poskrbela brezplačna mobilna aplikacija, ki je že na voljo za uporabnike operacijskega sistema Android in iOS in jo najdete pod imenom Moj elektro.

Uporabnik se v aplikacijo vpiše z Rekono računom, ki ga ustvari ob registraciji. Mi smo registracijo opravili na računalniku (https://mojelektro.si/login) in se nato v aplikacijo zgolj prijavili. Sistem nas skozi postopek vodi po korakih in zelo pregledno, kot smo danes vajeni pri podobnih storitvah. Vpisati moramo podatke, ki jih izvajalec potrebuje, da lahko nudi vse zgoraj opisane funkcionalnosti.

Porabo pregledujemo za različna obdobja

Tista merilna mesta, na katerih je uporabnik plačnik, se dodajo samodejno na podlagi davčne številke uporabnika in davčne številke plačnika, ki je v tem primeru ista. V razdelku merilna mesta pa so lahko tudi tista, ki jih uporabnik doda ročno oziroma ga zanje pooblasti tretja oseba. V prikazu lahko preklaplja med pogledom za vsa merilna mesta, poslovna ali fizična merilna mesta. Ob kliku na merilno mesto se uporabniku prikažejo podrobnosti.

V zavihku Obračunski podatki lahko spremljamo vse obračune za zadnjih 36 mesecev. Gre za navedene obračunane vrednosti za posamezno merilno mesto v določenem obračunskem obdobju. Za vsak obračun lahko pogledamo tudi podrobnosti.

Kot rečeno lahko pregledujemo dnevna stanja za izbrano merilno mesto, če imamo števec z daljinskim odčitavanjem. Privzeto vidimo zadnjih sedem dni, lahko pa to tudi spreminjamo in izberemo poljubno obdobje, ki pa je lahko v preteklosti oddaljeno največ dve leti. Za merilna mesta, ki imajo tudi proizvodne vire, se prikaže tudi proizvedena energija, ki gre v električno omrežje.

Pregledujemo lahko tudi stanje vsakih 15 minut, če je merilno mesto tehnično ustrezno opremljeno. V tem intervalu lahko spremljamo tudi količino energijo, ki jo oddamo v omrežje. V aplikaciji lahko izbiramo med različnimi prikazi podatkov.

Za pregled stanja svojega merilnega mesta lahko kot lastnik pooblastimo tudi drugega registriranega. Uporabnik lahko pregleda tudi, komu vse je pooblastila kreiral in jih po potrebi prekliče.

Posamezne podatke energij lahko po obdobjih pregleda tudi izvozite na svoj računalnik in tako še lažje vodite lastno evidenco.

Portal je ena izmed storitev Enotne vstopne točke nacionalnega podatkovnega vozlišča, skladno z Energetskim zakonom. Portal so vzpostavila elektrodistribucijska podjetja Elektro Celje, Elektro Maribor, Elektro Primorska, Elektro Ljubljana in Elektro Gorenjska, združena v Gospodarskem interesnem združenju distribucije električne energije. (P.R.)


Prijavi napako v članku