Računalništvo, telefonija
15.12.2015 22:43
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mlajši od 16 let bodo za uporabo interneta morali pridobiti dovoljenje staršev

Evropska unija mladostnikom želi omejiti dostop do spletnih storitev!
Evropska unija mladostnikom želi omejiti dostop do spletnih storitev!

Evropska unija je nedavno presenetila s predlogom za dvig minimalne starosti za uporabo družbenih omrežij in storitev, kot so Facebook, Snapchat in Instagram. Medtem ko je bila doslej minimalna starost postavljena na 13 let, bo sedaj za uporabo omenjenih storitev treba dopolniti 16 let. Povsem enako pravilo bo veljalo tudi za druge spletne storitve, kot so elektronska pošta, spletno iskanje ter nalaganje aplikacij na pametne mobilne telefone in tablične računalnike.

Mlajši od 16. let bodo sicer lahko še vedno uporabljali spletne storitve, vendar bodo morali za to zaprositi starše, kar ponudnikom storitev seveda ni po godu, saj imajo mladi odlično kupno moč. Kritiki zvišanja minimalne starosti za uporabo svetovnega spleta ob tem še dodajajo, da nova uredba v praksi ne bo učinkovita, saj bodo uporabniki spleta svojo starost lažno predstavljali. Evropska unija pa po drugi strani svojo odločitev zagovarja z dejstvom, da je vse več mladostnikov na spletu žrtev številnih zlorab ter da se zaradi tega hitreje zatekajo k alkoholu in prepovedanim drogam.

Prvo razpravo o novem predlogu so že opravili strokovnjaki iz vseh držav članic evropske unije, kmalu pa bo sledilo glasovanje članov odbora evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve. Če bo predlog potrjen, bodo o njem glasovali še poslanci Evropskega parlamenta. Po ratifikaciji odredbe pa bodo morale države članice nove pogoje o uporabi svetovnega spleta v njihovo lokalno zakonodajo »vgraditi« najkasneje v dveh letih.


Prijavi napako v članku