Operacijski sistemi
19.05.2010 13:45

Deli z drugimi:

Share

Microsoft ponovno odštel 200 milijonov dolarjev zaradi kršitve patenta

Operacijski sistem Windows 7 naj bi do konca leta vendarle dobil svoj prvi paket popravkov!
Operacijski sistem Windows 7 naj bi do konca leta vendarle dobil svoj prvi paket popravkov!

Podjetje Microsoft neupravičeno uporablja tuje registrirane patente kot za stavo. Po tem, ko je ameriški patentni urad (Patent and Trademark Office) ugotovil, da računalniški gigant nelegalno uporablja patent podjetja i4i v urejevalnikih besedil Word 2003 in 2007, je Microsoft priznal, da neupravičeno uporablja tudi patent podjetja VirnetX Holding. Kršitev patenta se tokrat nanaša na tehnologijo za vzpostavitev navideznega zasebnega omrežja (VPN), ki je vgrajena v operacijskih sistemih Windows XP, Vista, 7 in Server 2008 R2.

Ker se sodni proces zaradi kršitve tehnologije VPN vleče že od leta 2007 in so sodni stroški postali astronomsko visoki, so se vodilni podjetja iz Redmonda odločili, da tožečemu podjetju izplačajo odškodnino v višini 200 milijonov ameriških dolarjev oziroma 157 milijonov evrov. Microsoft tu preprosto ni želel tvegati ničesar, saj je moral do sedaj zaradi neupravičene uporabe patentov samo podjetju i4i izplačati že okoli 290 milijonov dolarjev oziroma 230 milijon evrov kazni.

Tu velja tudi omeniti, da sodni proces glede uporabe tehnologije Custom XML sploh še ni zaključen. Microsoft je namreč pred kratkim vložil pritožbo še na ustavno sodišče. Tam bo še zadnjič poskušal dokazati, da so patenti kanadskega podjetja i4i iz leta 1998 neveljavni.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku