Operacijski sistemi
04.08.2010 06:17
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft odpravil hudo varnostno ranljivostjo operacijskih sistemov Windows

Če na računalniku uporabljate operacijski sistem Windows, ga čim prej posodobite!
Če na računalniku uporabljate operacijski sistem Windows, ga čim prej posodobite!

Specialisti informacijske varnosti so v drugi polovici meseca julija v vseh različicah Microsoftovih operacijskih sistemov Windows odkrili nevarno varnostno ranljivost, ki je prisotna v podsistemu Windows Shell. Razkrita varnostna ranljivost je vse prej kot nedolžna, saj nepridipravom omogoča oddaljeni in povsem samodejni zagon poljubne škodljive programske kode. Za okužbo računalniškega sistema zadošča, da računalničar »vstopi« v mapo, ki vsebuje posebej prirejeno datoteko s končnico ».lnk« (bližnjice).

Ker so spletni kriminalci pričeli množično izkoriščati varnostno ranljivostjo operacijskih sistemov Windows, so programerji podjetje iz Redmonda pripravili nujen varnostni popravek, ki odpravlja ranljivost povezano z datotekami ».lnk«. Ker je šlo za resno varnostno luknjo, je Microsoft popravek izdal izven rednega programa posodobitev (vsak drugi torek v mesecu).

Ker omenjena ranljivost nepridipravom omogoča oddaljeni in povsem samodejni zagon poljubne škodljive programske kode na vašem računalniku, vam priporočamo čimprejšnjo posodobitev operacijskega sistema Windows. Vsi tisti, ki imate vključeno funkcionalnost samodejnega posodabljanja, boste novi programski popravek dobili samodejno preko storitve Microsoft Update.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku