Operacijski sistemi
18.07.2011 06:00
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft napovedal konec operacijskega sistema Windows

Blagovna znamka Windows bo po 30 letih odšla v zaslužen pokoj!
Blagovna znamka Windows bo po 30 letih odšla v zaslužen pokoj!

Pred kratkim smo poročali, da Microsoft že trži tablice kot da bi dejansko bile prenosni osebni računalniki. To je po eni strani sicer razumljivo, saj so mnogi tablični računalniki že opremljeni z operacijskim sistemom Windows 7 ter se po zmogljivosti in večopravilnosti lahko že povsem kosajo z osebnimi računalniki nižjega cenovnega razreda. Ker se osebnim računalnikom lahko postavijo po robu še pametni mobilni telefoni in celo nekateri televizorji, podjetje iz Redmonda razmišlja o poenotenju vseh operacijskih sistemov. S tem je Microsoft dejansko napovedal pričetek konca operacijskega sistema Windows.

Microsoft naj bi v bližnji prihodnosti pripravil enoten operacijski sistem, ki ga bo mogoče namestiti tako na prenosne in osebne računalnike kot na pametne mobilne telefone, tablične računalnike in pametne televizorje. S tem bodo uporabniki dejansko pridobili možnost uporabe enotnega grafičnega vmesnika in številnih uporabnih tehnologij (na primer spletni brskalnik Internet Explorer ali Windows Media Player) na različnih napravah in platformah. To naj bi vključevalo celo priljubljeno igralno konzolo Xbox.

Andy Lee, predsednik Microsoftovega oddelka Windows Phone in glavni promotor tablic z mobilnim sistemom Windows Phone 7, ocenjuje, da naj bi bil novi operacijski sistem nared že čez štiri leta oziroma najkasneje do konca leta 2015. Novinca naj bi bilo mogoče namestiti na vse obstoječe naprave, ki poganjajo operacijski sistem podjetja iz Redmonda. Napovedan datum prihoda novega Microsoftovega operacijskega sistema ni naključje, saj se bo v letu 2015 izteklo tako desetletno obdobje zagotavljanja podpore igralni konzoli Xbox kot triletna podpora za prihajajoči operacijski sistem Windows 8. No, pustimo se presenetiti.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku