Računalništvo, telefonija
26.02.2019 10:59

Deli z drugimi:

Share

Microsoft HoloLens 2 je enostavno fantastičen!

Očala za navidezno resničnost HoloLens 2 obetajo veliko.
Očala za navidezno resničnost HoloLens 2 obetajo veliko.

Navidezna in razširjena resničnost sta v zadnjih nekaj letih eni izmed glavnih tem na tehnološkem področju. Tehnologija je namreč dovolj napredovala in postala dovolj zmogljiva, da zna prikazovati že zelo realistične navidezne svetove, to pa prinaša ogromen potencial tako na področju zabave kot tudi na družbeno koristnih področjih. Zato ne preseneča, da je podjetje Microsoft na nedavni mednarodni konferenci mobilne telefonije MWC19 v Barceloni blestel s predstavitvijo druge generacije očal za navidezno resničnost HoloLens.

Očala za navidezno resnično Microsoft HoloLens 2 ponujajo skoraj dvakrat večjo vidljivost v primerjavi s predhodnika, pri čemer ločljivost še vedno znaša 47 točk za vsako stopinjo pogleda. To v praksi pomeni enako, kot da bi televizor z ločljivostjo 720p zamenjali za televizor, ki ponuja izris slik z ločljivostjo 2K. Tu je seveda zagotovljena polna podpora za prijavni sistem Windows Hello, hkrati pa so novost inženirji opremili z novim tipalom za globino, ki uporabniku omogoča, da lahko z navideznimi predmeti upravljajo kar z rokami. To v praksi pomeni, da ni več potrebe po namenskih in nepraktičnih daljinskih upravljalnikih.

Čeprav so očala za navidezno resnično HoloLens 2 nadvse zanimiva tudi za povsem običajne uporabnike, jih bo podjetje Microsoft žal bolj kot ne namenilo predvsem podjetjem. Glavni razlog za to naj bi bila predvsem cena, saj bo zanje treba v Združenih državah Amerike odšteti kar preračunanih 3.085 evrov, v evropskem prostoru pa se bo cena po vsej verjetnosti gibala okoli 3.500 evrov. K tej ceni bo seveda treba prišteti še mesečno naročnino v višini preračunanih 110 evrov za storitev Dynamics 365 Remote Assist. Očala za navidezno resnično HoloLens 2 bo podjetje Microsoft ponudilo v prodajo v drugi polovici letošnjega leta, sprva pa bo na voljo zgolj v izbranih državah, in sicer v Združenih državah Amerike, Japonski, Kitajski, Nemčiji, Kanadi, Združenem kraljestvu, Irski, Franciji, Avstraliji in Novi Zelandiji. Mi bomo nanje morali čakati nekoliko dlje.


Prijavi napako v članku