Strojna oprema
14.02.2008 09:34
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

LSC ADRIA – Najmočnejši superračunalnik v Sloveniji in JV Evropi

Turboinštitut, eden od vodilnih neodvisnih svetovnih inštitutov za hidroenergetsko tehnologijo s 60-letno tradicijo, in IBM Slovenija sta podpisala pogodbo o nakupu in dobavi prve faze novega računalniškega sistema – Ljubljanskega superračunalniškega centra ADRIA.

Superračunalnik se bo ob dokončanju prve faze projekta uvrstil med 250 najzmogljivejših računalnikov na svetu. Ta faza bo končana v aprilu tega leta, pri postavitvi sistema pa bo sodeloval tudi IBM-ov poslovni partner SIMT.

Turboinštitut bo s pomočjo tako zmogljivega superračunalnika in najsodobnejših numeričnih metod za simulacije toka preračunaval lastnosti toka pri vodnih, parnih in vetrnih turbinah, črpalkah, ventilatorjih, kompresorjih, pri obtekanju ladij in letal, pa tudi različnih tehnoloških oziroma naravnih procesov – kot so podzemske vode, odprti tokovi, ožilje – torej pri vseh procesih, kjer simulacije dajejo zanesljive rezultate in so za to potrebni zmogljivi superračunalniki. Sistem bo zasnovan tako, da bo omogočal nadaljnje širjenje zmogljivosti z enostavnim dodajanjem komponent, brez posegov v arhitekturo sistema.


Blue Gene, trenutno najzmogljivejši
superračunalnik na svetu.

2048-jedrni superračunalnik bo zgrajen z IBM-ovo tehnologijo IBM BladeCenter, ki je vodilna v svetu superračunalnikov. V začetni konfiguraciji bo 256 strežnikov, vsak s po dvema štirijedrnima procesorjema in skupno 4,1 TB delovnega spomina, ki bodo delovali kot en sam sistem. Strežniki bodo med seboj povezani z mrežno tehnologijo Infiniband, ki omogoča povezavo med strežniki brez zakasnitev, tako da strežniki delujejo kot enovit računalnik. Rezultati izračunov se bodo shranjevali na pomnilniški sistem IBM DS4000 kapacitete 10TB, ki bo s strežnikoma za upravljanje sistema povezan z optičnimi vlakni.

Glede na dosedanje bogate in pozitivne izkušnje podjetij Turboinštitut in IBM z odprtokodnimi sistemi, bo novi superračunalnik uporabljal operacijski sistem Linux in odprtokodno programsko opremo za upravljanje sistema.

Ker sta tako IBM kot Turboinštitut zavezana k odgovornemu ravnanju z okoljem in energijo, sta bila med bistvenimi razlogi pri odločitvi za nakup IBM-ovih strežnikov dejstvi, da tehnologija IBM BladeCenter omogoča najboljše zmogljivosti pri najmanjši možni porabi energije, obenem pa nudi največjo gostoto strežnikov na kubični meter. Čeprav so IBM-ovi strežniki energijsko približno za 20 odstotkov varčnejši od konkurenčnih izdelkov, bo sistem za napajanje potreboval priključno moč dobrih 100 KW. Kljub dimenzijsko zelo učinkoviti BladeCenter tehnologiji, bo sistem tehtal približno 3,5 tone.

Ljubljanski superračunalniški center ADRIA v svetovnem merilu odpira novo poglavje na področju simulacije toka pri vodnih turbinah, saj bo omogočil vsakodnevno uporabo metode nestacionarnih preračunov toka, ki omogoča veliko bolj verodostojne simulacije, kot so jih omogočale doslej uporabljane metode stacionarnega preračuna. Hitrejše in natančnejše simulacije bodo Turboinštitutu zagotovile pomembno dodatno povečanje poslovne konkurenčnosti.

“V postopku izbire dobavitelja in konfiguriranja sistema nas je ob pričakovani visoki strokovnosti zelo pozitivno presenetila odzivnost in fleksibilnost IBM Slovenija. V zgolj dveh mesecih od začetnih razgovorov nam je IBM zagotovil obisk referenčne instalacije, aktivno sodelovanje vodilnih strokovnjakov na zelo specifičnem področju arhitekture superračunalniških sistemov, določitev vseh parametrov izbranega sistema ter vključitev domače ekipe strokovnjakov, ki bodo sistem dokončno usposobili, poleg tega pa zagotovil tudi financiranje nakupa” je izjavil dr.Vladimir Kercan, generalni direktor Turboinštituta.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

IMEDIA GSM d.o.o.

Prvomajska ulica 39, 5000 Nova Gorica, Tel: 08 205 86 61
Mishop.si je spletna trgovina, specializirana za prodajo električnih aparatov znamke Xiaomi (posebej pametnih telefonov, pa ne samo teh) na slovenskem območju. Storitve: - naročila ... Več