Strojna oprema
29.08.2006 04:19

Deli z drugimi:

Share

Logitech Z-10

Logitech je predstavil zvočniški sistem Logitech Z-10 Interactive 2.0, najnovejšega člana Logitechove produktne linije naprednih perifernih naprav, s prelomnim dizajnom, ki bo spremenil način dojemanja in uporabe računalniških zvočnikov. Vgrajene, na dotik občutljive tipke in od zadaj osvetljen zaslon, ki prikazuje podatke o predvajani pesmi, uro, nastavitev glasnosti in ostale lastnosti, nas vabijo, da se zvočnikov dotaknemo in si jih pobližje ogledamo – poleg tega zapolnijo sobo s studijsko kvaliteto zvoka.

“Do sedaj so računalniški zvočniki le reproducirali zvok,” je ob predstavitvi dejal Jef Holove, Logitechov podpredsednik produktnega marketinga za avdio naprave. “Zvočniki Z-10 želijo spodbuditi odziv večih čutil – vid, dotik in sluh – s pomočjo medijskega zaslona, na dotik občutljivih tipk in vrhunskega avdio zvoka. In več kot to, ti zvočniki so preprosto osupljivi, saj dodajajo nov nivo rafiniranosti k prelomnim avdio zmogljivostim.”

V zadnjih nekaj letih smo bili priča razcvetu digitalne glasbe. Uporaba internetnega radia je k temu prispevala občuten delež. Nedavna svetovna raziskava, ki jo je izvedlo analitsko podjetje Parks Associates, je pokazala, da 40 odstotkov na internet priključenih gospodinjstev predvaja glasbene datoteke na lastnem osebnem računalniku in 33 odstotkov le-teh posluša internetni radio. Na zvočnikih Z-10 se odraža vedno večji pomen osebnega računalnika kot upravljalnega središča za digitalno glasbo in spremljajoča vrednost zvočnikov, ki izpopolni izkustvo. Polirano akrilno ohišje satelitskih zvočnikov ustvarja minimalistično zunanjo podobo, ki jo dodatno poudarijo digitalni zaslon in kovinski zaščitni mrežici. Zmogljivi zvočniki reproducirajo bogat zvok brez uporabe neodvisnega nizkotonskega zvočnika, ki bi le zavzemal dodaten prostor, in so primerni za uporabo skupaj z namiznim ali prenosnim računalnikom.

Z namestitvijo na dotik občutljivih tipk na sprednji del zvočnikov Z-10 je Logitech odpravil potrebo, da bi uporabniki pri upravljanju z glasbo preklapljali med aplikacijami na računalniškem zaslonu. Uporabniki lahko nadaljujejo z delom, z brskanjem po svetovnem spletu ali celo izključijo računalniški zaslon in uporabljajo upravljalne tipke na zvočnikih za nastavitev glasnosti, visokih in nizkih tonov in upravljajo z glasbo s pomočjo tipk predvajaj, pavza, preskok naprej oz. nazaj – kot bi to počeli na prenosnem glasbenem predvajalniku ali na običajnem glasbenem sistemu. Z uporabo USB tehnologije in prefinjene programske opreme lahko zvočniki prikažejo podatke o predvajani pesmi na priljubljenih medijskih predvajalnikih, vključno z iTunes, Windows Media Player, Winamp, in Musicmatch. Digitalni zaslon prikazuje tudi uro, stopnje glasnosti in ostale sistemske podatke z osebnega računalnika.

Poleg tega so na na dotik občutljivi upravljalni plošči zvočnikov Z-10 nameščene štiri tipke za prednastavitev internetnega radia. Ob pritisku nanje omogočajo priročne prednastavljive tipke uporabnikom hitro pomnjenje in priklic njihovih priljubljenih internetnih radijskih postaj in list predvajanja.

Z vgrajenimi visokotonci (2,5 cm) in nizkotonci (7,6 cm) na vsakem satelitskem zvočniku nudijo zvočniki Logitech Z-10 celoten spekter čistega in bogatega zvoka z neverjetnim basovskimi linijami z ozirom na njihovo kompaktno velikost. Vgrajeni ojačevalec razdvoji visoke in nizke frekvence – temu pravimo dvakratno ojačanje – in s tem usmerja visoko frekvenčne signale v visokotonce ter nizke frekvenčne signale v nizkotonce – pristop, ki je običajno uporabljen pri zmogljivih zvočnikih za hišni kino.

Zvočniki Z-10 zavzamejo malo prostora – vsak satelit meri v višino 24.6 cm, 11.4 cm v širino in 11.9 cm v globino – in se elegantno skladajo s pisalno mizo ali s katerimkoli pohištvom, na katerem želijo uporabljati osebni računalnik. Enojni USB kabel zagotavlja tako digitalni avdio signal kot tudi prenos podatkov na LCD zaslon, kar omogoča zelo enostavno nastavitev. Zvočniki vključujejo priključek za slušalke, ki omogoča intimno poslušanje in pomožni vhod s premerom 3,5 mm za priključitev MP3 predvajalnikov ali drugih avdio naprav.

Cena in dostopnost na trgu
Zvočniški sistem Logitech Z-10 Interactive 2.0 bo na voljo v ZDA in v Evropi od oktobra dalje. Njegova priporočena maloprodajna cena je v Evropi 149.99 evrov. Več informacij o zvočnikih Z-10 je na voljo v rubriki “Advanced Peripherals” na Logitechovi spletni strani www.logitech.com/advanced.


Prijavi napako v članku