Računalništvo, telefonija
03.10.2006 12:40

Deli z drugimi:

Share

Logitech praznuje 25. obletnico

Logitech, vodilni proizvajalec osebnih perifernih naprav, je danes praznoval 25. obletnico ustanovitve podjetja. Dan je zaznamovala zabava za uslužbence v švicarski vasi Apples, ki so se je udeležili ustanovitelj in predsednik podjetja Daniel Borel, predsednik in glavni direktor Guerrino De Luca in okoli 300 uslužbencev iz Logitechovih švicarskih pisarn.

Podjetje Logitech je bilo ustanovljeno 2. oktobra 1981 v vasi Apples, v poslopju na kmetijskem posestvu – švicarska različica slovite garaže v kraju Palo Alto. Daniel Borel, Pierluigi Zappacosta in Giacomo Marini so osnovali podjetje, ki ga je preveval sodobni podjetniški duh Silikonske doline. Sprva je bilo zamišljeno kot podjetje za razvoj programske opreme- “Logi-” predstavlja okrajšavo za francosko besedo “logiciel”, kar pomeni “programska oprema”.

Ustanovitelji so kmalu prepoznali potrebo po strojni napravi, s pomočjo katere bi upravljali z grafičnimi vmesniki tistega časa. Njihovo zanimanje za zgodnjo različico računalniške miške, ki so jo razvijali profesor Jean-Daniel Nicoud in njegova skupina na Švicarskem federalnem tehnološkem inštitutu (EPFL), jih je usmerilo na poslovno pot, na kateri so do sedaj v svetovnem merilu izdelali 700 milijonov Logitechovih mišk.

Logitechov poslovni uspeh pa ni zasnovan le na priljubljenosti računalniške miške. Podjetje je med prvimi izdelalo digitalni fotografski aparat za splošno uporabo (model Logitech Fotoman, 1992) in kot prvo na svetu predstavilo kombinacijo, v kateri sta bila združena zvočnik in snemalnik glasu (model Logitech AudioMan, 1992). V letu 1995 je Logitech predstavil prvo napravo v svetovnem merilu, ki je omogočala pošiljanje živega in posnetega video zapisa prek interneta (model Logitech VideoMan) in izdelalo prvo lastno igralno napravo (model Logitech WingMan®). Pretežni del zgodnjih inovacij je postavil temelje za današnji uspeh podjetja Logitech, katerega gonilna sila so inovativne brezžične miške in tipkovnice, vodilni izdelki za govorno in video komunikacijo prek interneta, široka paleta izdelkov s področja digitalne glasbe in iger ter nova linija univerzalnih daljinskih upravljalnikov za hišne zabavne sisteme.

V proračunskem letu 2006 je podjetje že osmo leto zapored zabeležilo dvomestno rast, prodajo, ki je dosegla 1,8 milijarde dolarjev z rekordnim številom 143 milijonov prodanih enot ter 112-odstotnim povečanjem prodaje avdio izdelkov in 36-odstotnim povečanjem prodaje video izdelkov na maloprodajnem trgu.

Današnji dan je simbolično pomemben za Logitech – 25. obletnica od naše ustanovitve in priložnost, da se ozremo po naših začetkih,” je na slovesnosti dejal Guerrino De Luca. “Vendar je to predvsem priložnost, da ugotovimo, kakšne izzive nam prinaša prihodnost. Naša dosledna strategija je pripeljala podjetje do dvomestne rasti v zadnjih osmih letih in veseli me, ko vidim, da je podjetje še vedno aktivno na področju najatraktivnejših sodobnih tehnoloških trendov: nenehno povpraševanje po brezžičnih perifernih napravah, rast in priljubljenost internetne komunikacije in digitalne glasbe ter naraščajoča potreba po inteligentnih upravljalnih napravah, ki poenostavijo upravljanje z našimi hišnimi zabavnimi sistemi.”

“Ker podjetje izhaja iz istega časa kot osebni računalnik, je bila Logitechova vizija, da bi bil del te razvijajoče se panoge,” je dejal Daniel Borel. “Pa vendar si nihče izmed nas ni predstavljal, da bo Logitech postal tako uspešno podjetje kot je danes. To je bilo edinstveno in poslovno zelo uspešno krmarjenje v zelo konkurenčnem poslovnem okolju. Ko se ozremo nazaj, se zavedamo privilegija, da smo lahko preživeli in beležili rast, medtem ko so številna dobra podjetja propadala. Danes so naše sanje še vedno tako žive kot pred 25-imi leti. Pred nami je prihodnost, v kateri se nam obeta še veliko novih izumov!”


Prijavi napako v članku