Računalništvo, telefonija
25.07.2018 06:41
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

LibreOffice nepričakovano zašel na Microsoftovo spletno trgovino

LibreOffice nepričakovano zašel na Microsoftovo spletno trgovino
LibreOffice nepričakovano zašel na Microsoftovo spletno trgovino

LibreOffice je zanimiv pisarniški paket, ki je nastal iz priljubljenega pisarniškega paketa OpenOffice, uporabljamo pa ga lahko na večjem številu platform, in sicer Windows, Mac in Linux. Uporabniški vmesnik je nekoliko bolj zapleten kot pri oblačnem pisarniškem paketu Google Docs, po drugi strani pa je precej podoben starejšemu pisarniškemu paketu Microsoft Office. Tu so na voljo pisarniška orodja LibreOffice Writer (Word), Calc (Excel) in Impress (PowerPoint), in to so tudi najpogostejša orodja, ki jih velika večina uporabnikov potrebuje. Naj tu tudi omenimo, da to orodje podpira tudi vse Microsoftove datotečne oblike in format ODF (Open Document Format).

Ker pa pisarniški paket LibreOffice predstavlja brezplačno konkurenco Microsoftovemu pisarniškemu paketu Office so bili mnogi začudeni nad tem, da se je ta pojavil na Microsoftovi spletni trgovini Store. Poleg tega je mnoge zmotilo tudi dejstvo, da je bilo treba za prenos programa odšteti 2,99 evrov, saj je pisarniški paket brezplačno na voljo za prenos. Še bolj zanimivo pri vsem tem pa je, da pisarniški paket LibreOffice na spletni postal ni objavila organizacija Document Foundation, ki skrbi za njegov razvoj, ampak podjetje z imenom ».net«.

Trenutno pri podjetju Document Foundation preučujejo, ali pogoji uporabe pisarniškega paketa LibreOffice dovoljujejo prodajo končnim uporabnikom. Pri podjetju ».net« pa zagotavljajo, da uporabniki dejansko ne plačajo za uporabo pisarniškega paketa, ampak je neke vrste donacija za podjetje, kar pomeni, da plačilo za prenos programa ni nujno potrebno. Več podrobnosti o celotni zadevi pa naj bi bilo znanih v prihodnjih nekaj dneh oziroma največ nekaj tednih.


Prijavi napako v članku