Računalništvo, telefonija
03.05.2019 09:11

Deli z drugimi:

Share

Librem One: Najboljša zbirka brezplačnih orodij za delo?

Skupek programov in storitev Librem One vas zagotovo ne bo razočaral.
Skupek programov in storitev Librem One vas zagotovo ne bo razočaral.

Purism je med zahtevnejšimi uporabniki poznano kot podjetje, ki izdeluje kakovostne prenosne računalnike in tablične računalnike, ki temeljijo na odprtokodnem operacijskem sistemu Linux. Ta ima celo ambicije po izdelavi pametnega mobilnega telefona, ki bo prav tako temeljil na osnovi operacijskega sistema Linux. Kot vse kaže imajo pri podjetju Purism velike ambicije tudi na področju programske opreme in storitev, ki bi predstavljale alternativo rešitvam podjetja Google in drugih računalniških gigantov, hkrati pa naj bi bile namenjene varovanju zasebnosti uporabnikov.

Programska oprema in storitve podjetja Purism ne bodo prikazovale reklamnih oglasov in ne bodo spremljale dejavnosti uporabnikov, kar pomeni, da bodo »spoštovale« njihovo zasebnost. V zameno za to pa bo treba podjetju mesečno odšteti preračunanih 7,2 evrov oziroma preračunanih 64,4 evrov letno. V primeru izbire družinskega paketa pa bo treba podjetju mesečno odšteti preračunanih 13,4 evrov oziroma preračunanih 120 evrov, v kolikor se bomo odločili za letno naročnino.

V zameno za mesečno oziroma letno naročnino pa bodo uporabniki najprej prejeli programsko opremo Ibrem Chat, Librem mail, Librem Tunnel in Librem Social. Kot je že iz imena razvidno, gre tu za programsko opremo, namenjeno šifriranju elektronske pošte, pošiljanju e-pošte ter anonimno brskanje in druženje preko družbenih omrežij. Za začetek želi podjetje Purism ustvariti bazo 5.000 uporabnikov, s prihodom novih uporabnikov pa bodo na boljo nove možnosti in funkcionalnosti.

Podjetje Purism ima že v mislih kar nekaj dodatnih storitev, kot so Librem Dial, Librem Contacts, Librem Pay, Reproduducible Builds in Librem Onion, a morajo za njihov zagon predhodno zbrati med preračunanimi 179 tisoč evrov in 670 tisoč evrov. Te bodo vsem naročnikom seveda na voljo brezplačno, pri čemer jih bo mogoče uporabljati celo na mobilnih napravah Android in iOS.

Dodatnim aplikacijam ne bo treba dodatno plačati, temveč bodo brezplačne za vse obstoječe naročnike. Aplikacije Librem One so na voljo za sisteme Android in iOS . Podrobnejše informacije o Librem One lahko najdete na uradni spletni strani kampanje. Dodatne informacij o zbiranju sredstev in paketu programov in storitev Librem One pa je na voljo na povezavi https://librem.one/.


Prijavi napako v članku