Računalništvo, telefonija
21.03.2020 11:32
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Librem Mini: Miniaturni računalnik brez konkurence

Librem Mini: Miniaturni računalnik brez konkurence!
Librem Mini: Miniaturni računalnik brez konkurence!

Purism je med zahtevnejšimi uporabniki poznano kot podjetje, ki izdeluje kakovostne prenosne in tablične računalnike, ki temeljijo na odprtokodnem operacijskem sistemu Linux. Med ljubitelji odprte kode priljubljeno podjetje, se je nedavno lotilo še enega zanimivega projekta. Pripravili so nadvse zanimiv miniaturni prenosni računalnik, ki je prav tako opremljen z operacijskim sistem Linux.

Miniaturni računalniški sistem Purism Librem Mini temelji na osnovi Intelovega procesorja osme generacije Core i7-8565U, ki razpolaga s štirimi jedri oziroma osmimi procesorskimi nitmi družine Whiskey Lake in lahko pri polni obremenitvi doseže frekvenco do 4,6 gigahercev. Strojna oprema vstopnega modela obsega še osem gigabajtov sistemskega pomnilnika DDR4-2400 in pogon Solid State kapacitete 250 gigabajtov (SATA 3 SSD). Sistemski pomnilnik lahko po potrebi razširimo do 64 gigabajtov, vgrajeni pogon Solid State pa do kar štiri terabajte (SATA 3 in NVMe SSD).

Prednameščen operacijski sistem je PureOS, za varovanje podatkov pa je na voljo privzeto šifriran pogon Solid State. Novost je sicer združljiva tudi z brezžično povezavo Wi-Fi, a bo za dodatni modul treba odšteti preračunanih 27 evrov. Purism Librem Mini meri 12,8 x 12,8 x 3,8 centimetra in tehta približno 1 kilogram ter pričakovano ni poceni. Maloprodajna cena vstopne različice je namreč postavljena na preračunanih 650 evrov. Več informacij o nadvse zanimivem osebnem računalniku Purism Librem Mini pa je na voljo na spletni povezavi https://puri.sm/products/librem-mini/.


Prijavi napako v članku