Računalništvo, telefonija
21.06.2011 08:42

Deli z drugimi:

Share

Legendarni Commodore 64 je med nami!

Legenda se je vrnila!
Legenda se je vrnila!

Dobra novica za vse, ki ste svojo računalniško pot pričeli na legendarnem hišnem računalniku Commodore 64 in ga še vedno poveličujete v višave. Podjetje Commodore USA je namreč onkraj luže ponudilo v prodajo novo družino istoimenskih osebnih računalnikov z ohišjem iz leta 1982. Novinec je seveda pisan na kožo tistim, ki jim v stanovanju krvavo primanjkuje prostora, saj je le za »odtenek« večji od običajne računalniške tipkovnice. Poleg tega je pri delovanju skoraj neslišen.

Najdražji model Commodore C64x Ultimate ameriški trgovci vrednotijo na preračunanih 630 evrov. Za ta denar dobimo osebni računalnik, ki za preračunavanje podatkov uporablja dvojedrni Intelov procesor Atom D525 takta 1,8 gigaherca. Pri tem mu je še v pomoč sistemski pomnilnik DDR2 kapacitete štiri gigabajte. Preračunavanju zahtevnejših grafičnih vsebin je kos platforma Nvidia ION2 z 512 megabajti pomnilnika.

Preostala strojna oprema prav tako ni od muh. Ta namreč obsega še trdi disk kapacitete enega terabajta, optični pogon Blu-Ray, brezžično povezavo Wi-Fi 802.11n in bralnik pomnilniških kartic 6-v-1. Za povezovanje z zunanjimi video napravami so na voljo priključki D-Sub, DVI in HDMI. Na trdem disku osebnega računalnika Commodore 64 je nameščen operacijski sistem Commodore OS. Ta omogoča, verjeti ali ne, poganjanje celo računalniških iger za računalnik Commodore od leta 1982 naprej. Upajmo, da bo Commodore C64x z ohišjem iz leta 1982 kmalu mogoče kupiti še pri nas.


Prijavi napako v članku