Računalništvo, telefonija
04.03.2008 08:58

Deli z drugimi:

Share

Lastniška usoda Telekoma Slovenije negotova

Odločitev privatizacijske komisije za Telekom Slovenije, da naj vlada ne sprejme niti ponudbe britansko-nemškega konzorcija Bain Capital & Axos Capital & BT niti islandskega Skiptija, je po besedah poslanca ZARES dr. Pavla Gantarja pričakovana in jo velja pozdraviti. Vendar pa je obenem treba opozoriti, da se s tem nikakor nismo izognili netransparentni prodaji 49,13-odstotnega državnega deleža v Telekomu Slovenije. Poslanec Gantar je pri tem spomnil na slabo formuliran in nejasen razpis, ki je nazorno pokazal, da vlada nima ustrezne dolgoročne strategije prodaje Telekoma. Takšen način (ne)prodaje zagotovo ni dober z vidika morebitne uspešne prodaje državnega deleža te družbe v prihodnosti.

Stroka zagovarja stališče, da se je v primeru odločitve za prodajo državnega deleža potrebno že na samem začetku prepričati, da bo takšna prodaja uspešna. Vlada tega opozorila žal ni upoštevala, saj ni preverila vseh možnosti poteka pogajanj. Zato se ob načrtovani prodaji Telekoma Slovenije zastavlja tudi vprašanje stroškov, ki so nastali ob izdelavi različnih študij, je nadaljeval poslanec Gantar in napovedal, da bo od ministra za gospodarstvo mag. Andreja Vizjaka zahteval, naj javno objavi vse operativne stroške, ki so nastali ob postopku javnega razpisa in ob neprodaji Telekoma Slovenije.

Poraja se vprašanje, kako naprej, saj ne gre verjeti, da bo predsednik vlade Janez Janša opustil idejo o prodaji državnega deleža Telekoma. Pričakujemo lahko, da bo vlada že kmalu sprožila postopek prodaje 10 do 15 ali celo več odstotkov državnega deleža Telekoma Slovenije malim delničarjem in eventualnim “domačim” institucionalnim vlagateljem. Poslanec Gantar napoveduje, da se utegne zgoditi podoben scenarij kot pri prodaji NKBM. To bo sicer politično všečna poteza, a bo bržkone pomenila počasni konec Telekoma oziroma njegovo lastniško razkosanje. Vlada bo na račun javnosti všečnih ukrepov, za katerimi so sicer izključno politični cilji, dosegla negotovo lastniško usodo Telekoma Slovenije.

Po Gantarjevem osebnem prepričanju bi bila najboljša rešitev prodati določen del državnega deleža Telekoma Slovenije strateškemu partnerju, ki bi bil “srednje velik Telekom”. Telekomunikacijski trg je namreč globoko internacionaliziran, slovenski Telekom pa je zelo majhno podjetje. Nikakor pa s prodajo ni potrebno hiteti, saj ne gre za nikakršno prisilo ali nujo, je v izjavi za javnost še dodal poslanec dr. Gantar.


Prijavi napako v članku