Računalništvo, telefonija
06.05.2009 07:00

Deli z drugimi:

Share

Kvantno šifriranje nared za uporabo

Kvantno šifriranje bo vsaj deloma povišalo varnost podatkov zaupne narave.
Kvantno šifriranje bo vsaj deloma povišalo varnost podatkov zaupne narave.

Zaradi vedno hitrejšega širjenja škodljivih programskih kod, predvsem trojanskih konjev, je šifriranje podatkov postalo ključnega pomena za zagotovitev zasebnosti ter varovanja poslovnih in drugih skrivnosti. Čeprav danes razpolagamo z sorazmerno zelo trdnimi šifrirnimi algoritmi, so raziskovalci iz univerze Cambridge pripravili poseben sistem šifriranja podatkov, ki naj bi zagotavljal skorajda stoodstotno varnost.

Tu dejansko gre za relativno cenovno ugodno kvantno šifriranje podatkov, ki temelji na četrt stoletja stari zamisli znanstvenikov Charlesa Bennetta iz družbe IBM in Gillesa Brassarda iz montrealske fakultete. Za kvantno šifriranje podatkov so raziskovalci iz univerze Cambridge uporabili namenski laserski žarek kot vir fotonov in miniaturno tipalo na osnovi običajnega silicija.

Z novim sistemom lahko skorajda stoodstotno varnost dosežemo predvsem zaradi tega, ker ne pušča “sledi”, saj kvantnih informacij praktično ni mogoče meriti (Heisenbergov princip). Raziskovalci iz univerze Cambridge so prepričani, da je kvantno šifriranje podatkov tako rekoč že nared za množično uporabo na širokopasovnih linijah. Kdaj bo novo šifriranje podatkov zaživelo v vsakdanjem življenju je težko napovedati, vsekakor pa bo najprej na voljo vojaškim, vladnim in finančnim službam.

Kvantno šifriranje pa žal ni povsem imuno na hekerje, saj se oddajnik in sprejemnik ne vključita povsem istočasno. To pa nepridipravom s fizično priključitvijo na optično omrežje omogoča izvajanje tako imenovanih napadov s posrednikom (man-in-the-middle).


Prijavi napako v članku