Obvestila podjetij
15.04.2021 21:59
Posodobljeno 4 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kriptomenjalnica Coinbase od danes naprej na ameriški borzi

Coinbase, največja ameriška kriptomenjalnica, bo tako sploh prva na ameriški borzi. V indeks Nasdaq se bodo uvrstili preko direktne ponudbe in ne preko IPO-ja.

Gre za zgodovinsko potezo, ki predstavlja pomemben mejnik kriptovalut. V podjetju so se odločil za vstop na borzo prek direktne ponudbe (angl. direct listing). To pomeni, da z vstopom na borzo ne bodo ustvarili novih delnic in zbrali denarja za širitev, temveč bodo zdajšnji lastniki svoje delnice ponudili javnosti.

Coinbase je v prvem četrtletju leta beležil 56 milijonov uporabnikov, ki imajo skupaj na platformi za 223 milijard dolarjev sredstev.

Kaj je Coinbase?

Je kriptovalutna platforma, ki je bila vzpostavljena leta 2012. Povedano z drugimi, Coinbase omogoča uporabnikom kupovanje, prodajanje in trgovanje kriptovalut, kot so Bitcoin, Ethereum, Litecoin in podobne.

Kakšen bo simbol podjetja Coinbase na borzi?

Coinbase se bo v Nasdaqu pojavil kot COIN.

Kako se direktna ponudba razlikuje od IPO-ja?

IPO (prva javna prodaja) je prvi dogodek, ko podjetje ponudi delnice (ali »obtok«) javnosti na borzi. Po navadi velika banka postavi ciljno vrednost delnic. Pri direktni ponudbi pa se delnice podjetja prodajajo direktno investitorjem. Ravno zaradi te razlike ni določene vrednosti delnic, kar posledično pomeni večjo volatilnost trgovanja.

Ali so tudi ostala podjetja na borzo stopila z direktno ponudbo?

Da, vendar je pa Coinbase prva direktna ponudba indeksa Nasdaq. Newyorška borza je po drugi strani bila deležna direktnih ponudb s strani Slacka, Spotifyja, Robloxa in Palantirja.

Po koliko se bodo prodajale delnice Coinbasa na začetku trgovanja?

Tega ne more napovedati praktično nihče (glej zgoraj). Nasdaq je za COIN napovedal referenčno vrednost $250 na delnico, vendar to še zdaleč ne pomeni, da bo začetna vrednost delnic dejansko takšna. Vrednost delnic bo narekovalo povpraševanje.

Prihodki podjetja so v prvem četrtletju dosegli 1,8 milijarde dolarjev, medtem ko so imeli v lanskem letu 1,3 milijarde dolarjev prihodkov. Kot ocenjujejo, so imeli do konca marca dobiček v višini od 730 do 800 milijonov dolarjev, dobiček minulega leta pa je za primerjavo znašal 322 milijonov dolarjev.

Vas zanima več iz te teme?
kriptovalute

Prijavi napako v članku