Računalništvo, telefonija
14.09.2011 13:04

Deli z drugimi:

Share

Kolo, ki se ob poskusu kraje zlomi

Nepridipravom bi se trda predla!
Nepridipravom bi se trda predla!

Lepo poznopoletno vreme je več kot dober razlog za prevažanje s kolesom. Žal dobre lastnosti kolesarjenja v mestih kaj kmalu zasenči neprijetno presenečenje – kraja. Samo na območju Mestne občine Ljubljana letno ukradejo kar neverjetnih 1.300 bolj ali manj dragih koles. Ker nepridipravi zlahka onesposobijo celo ključavnice, debele kot mezinec, je inovator Andrew Leinonen pripravil varnostni sistem, ki mu kriminalci še dalj časa ne bodo kos.

Varnostni sistem StayLocked Bike je namreč vgrajen neposredno v okvir kolesa. Zamisel je tako preprosta kot učinkovita. Inovator Andrew Leinonen je namesto običajne verige s ključavnico, ki jo nepridipravi hitro prerežejo in pri tem kolesa ne poškodujejo, vgradil v sedež. Celotni varnostni sistem je vpet v okvir kolesa. Ta je navzven nedostopen.

Če bi nepridipravi hotel ukrasti kolo, opremljeno z varnostnim sistemom StayLocked Bike, bi moral dobesedno razrezati sedež. S tem bi poškodovali kolo, kar mu verjetno ni v interesu. Inovator Andrew Leinonen je zato prepričan, da bi varnosti sistem StayLocked Bike odvrnil marsikaterega nepridipravega od svojih zlonamer. Ker gre tu za razvojni prototip seveda še ni nobenega zagotovila, da bi novinec kdaj ugledal luč sveta. Morda le ne bi bilo slabo, da bi lahko v bližnji prihodnosti kupili kolo z varnostnim sistemom StayLocked Bike, a ne?


Prijavi napako v članku