Poslovne rešitve
04.06.2021 17:54
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

»Koliko naj podjetnik od prihodkov nameni za razvoj, izobraževanje kadrov?«

Za začetek, vprašanje v naslovu je napačno. Formula, ki bi določala, kolikšen del prihodkov naj podjetnik nameni za izobraževanja, ne obstaja.
“Res je. To je vaš deveti obisk. Zakaj sem vam šele sedaj povedal, da ne mislim naročiti vaših izdelkov? Zato, ker ste me šele danes vprašali!”
“Res je. To je vaš deveti obisk. Zakaj sem vam šele sedaj povedal, da ne mislim naročiti vaših izdelkov? Zato, ker ste me šele danes vprašali!”

Zelo pogosto bi moral tisti podjetnik, ki zasluži manj, v izobraževanje vložiti več kot pa tisti, ki mu gre dobro. Ker tisti, ki mu gre dobro, že itak nekaj dela prav …

Premislimo, kaj danes v resnici dela večina podjetnikov in zaposlenih. Vsaj v storitveni industriji. Tipkamo, sedimo za računalnikom, pogovarjamo se po telefonu, hodimo na sestanke. Zaslužek ni odvisen od tega, koliko časa to delamo, pač pa od tega, kako kakovostno je to, kar delamo in kako dobro znamo prodati, kar delamo. Pri tem, kako nekaj narediti dobro in to tudi čim dražje prodati, nam lahko pomaga izobraževanje. Brez izobraževanja in treninga ne gre.

Uganite, kaj bi to lahko bilo: na 11 preznojenih milijonarjev kriči v obleko in kravato oblečen milijonar. Kriči nanje in jim razlaga, naj se potrudijo, naj dajo vse od sebe in naj že naredijo tisto, za kar so bili dogovorjeni. Vsi ti milijonarji imajo veliko znanja, ves čas so na izobraževanjih, pa še vedno ne delajo, kar bi morali. No, ste uganili?

Da, gre za nagovor trenerja med polčasom nogometne tekme. V ekipi Reala, Barcelone, Arsenala … igrajo samo milijonarji. In kljub temu, da so za svoje delo dovolj dobro plačani, jih mora nekdo še vedno motivirati, kontrolirati, nadzirati, trenirati, učiti … Brez izobraževanja in motivacije hitro začnejo izgubljati.

Kako pa je z zaposlenimi v »navadnih« podjetjih? Nogometaši trenirajo cel teden, zato da odigrajo 90 minut v nedeljo, smučarji trenirajo cel teden ure in ure, zato da se potem za 2 minuti spustijo po hribu navzdol …

Zaposleni pa v glavnem »hodijo na tekme«, trenirajo pa zelo malo. Napaka! No, tako delajo povprečni zaposleni in povprečni šefi. Če želite biti v kateri koli panogi boljši od povprečja, morate delati drugače, kot delajo povprečna podjetja.

Koliko torej vlagati v lastno izobraževanje, v izobraževanje zaposlenih v podjetju? Več, kot to delajo konkurenčna podjetja v panogi. Preprosta formula, mar ne? No, te formule se bodo držali samo najboljši, samo tisti, ki dosegajo nadpovprečne rezultate.

Želite povečati prodajo? Izboljšati marketing? Pridobite si takoj uporabna znanja s krajšimi ali daljšimi izobraževanji preko spleta ali v živo. Kliknite na spletno stran www.lisac-lisac.si ali pokličite Blaža na 080 1509.

Konkretne in uporabne informacije, prilagojene za vaše podjetje, vašo dejavnost in slovenski trg. Naše stranke so praktično vedno zadovoljne, že 25 let pa na vseh odprtih seminarjih 100-odstotno garantiramo zadovoljstvo udeležencev.

Vas zanima več iz te teme?
izobraževanja

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več
Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več