Spletni brskalniki
08.05.2009 12:00
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kmalu izzid dolgo pričakovne verzije 3.5

Kmalu izzid dolgo pričakovne verzije 3.5
Kmalu izzid dolgo pričakovne verzije 3.5

Pri Mozzili se pripravljajo na izid četrte beta različice Firefox verzije 3.5, ki bi naj izšla že ta teden. Beta 4 generacije bo verjetno zadnji test pred končno različico, ki bi naj izšla že sredi maja. Firefox 3,5 je to leto doživljal številne spone in padce, prav tako energično pa se je spreminjal datum uradnega izida. Mozilla je že v začetku leta prestavila rok izida 3 bete različice kar dva krat. Medtem so tudi nenadoma spremenili končnice nove verzije iz 3.1 na 3.5 kar bi po besedah Mozzile naj simbolično ponazarjalo velik preskok med prejšnjo verzijo 3.0 in novo 3.5.

Večina zamud je izhajala iz naslova novega Firefox JavaScript mehanizma z imenom TraceMonkey, ki obljublja, da bo pospešil nalaganje strani kar za dva krat napram starejšemu bratu 3.0 in kar strahovitih 9 krat napram še starejši verziji 2.0. V tem trenutku se četrta beta verzija spopada z 7 prioritetnimi hrošči, med katerimi jih kar 5 spada prav pod kategorijo novega JavaScript mehanizma.

Ko bo končno pripravljen za masovno potrošnjo, bo Firefox 3,5 ponujal nekaj zares naprednih funkcij , ki bodo v veliki meri temeljile na HTML 5 – najnovejši posodobitvi temeljnega jezika za World Wide Web. Pri Mozilli obljubljajo, da bo nov Firefox 3,5 izboljšal učinkovitost, varnost in boljšo uporabniško izkušnjo na splošno. Nekatere od novosti so:
* Avdio in video elementi, neodvisni od različnih vtičnikov, kar daje razvijalcem spletnih strani večjo kontrolo nad tem, kako bodo mediji prikazani na spletni strani.
* Zmožnost premikanja določenih elementov znotraj in med spletnimi stranmi
* Funkcija zasebnosti, ki preprečuje beleženje uporabnikovih spletnih aktivnosti
* Izbris zgodovine vsebine določenih strani: funkcija, ki z desnim klikom na določeni spletni strani omogoča, da z ukazom “pozabi to” zgodovinske zapise posamezne spletne strani enostavno izbrišemo.
* Geolokacija temelječa na tehnologiji Wi-fi.
* Zmožnost prenosa pisav in s tem izgled strani, kot si ga je zamislil oblikovalec.

Čeprav Mozilla s polno paro odpravlja napake novega Firefoxa 3.5, so še vedno aktivni tudi pri posodabljanju zadnje različice 3.0. Ravni pred kratkim je namreč izšla nadgradnja 3.0.9 z 12 varnostni popravki. Nadgradnja je bila ena izmed večjih od lasnega decembra in že druga v manj kot enem mesecu. Konec marca, so namreč pri Mozilli izdali popravek za tako imenovani “ničelni dan” napaka po tem ko je nemški heker razkrinkal brskalnik in si s tem priboril zmago in 15.000 dolarjev nagrade na tekmovanju Pwn2Own med CanSecWest.

rdirectory.net

Vas zanima več iz te teme?
Mozzilla Firefox brskalnik

Prijavi napako v članku