Računalništvo, telefonija
31.05.2019 11:57

Deli z drugimi:

Share

Kitajska kmalu z lastnim operacijskim sistemom!

Kitajska bo za vojaške računalnike izdelala lasten operacijski sistem.
Kitajska bo za vojaške računalnike izdelala lasten operacijski sistem.

Kitajski Huawei je v zadnjem času pod strogim drobnogledom držav, v katerih posluje, kar nekaj njih pa je dvignilo precej prahu okrog varnosti Huaweijevih izdelkov. V Združenih državah Amerike namreč obstaja bojazen, da Kitajska izkorišča Huawei za vohunjenje in pridobivanje podatkov iz drugih držav. Podjetje Huawei seveda te govorice že dalj časa zanika in trdi, da kitajski vladi ne daje nobenih podatkov oziroma česarkoli drugega razen davkov iz naslova poslovanja.

Kitajska vlada ravnanje Združenih držav Amerike pričakovano razume kot grožnjo državni varnosti, zato je sprejela odločitev, da bodo v vojski povsem opustili uporabo operacijskega sistema Windows. Kitajska vojska bo kmalu začela razvijati lasten operacijski sistem, ki bo nameščen na vseh osebnih računalnikih vojske, vključno s tistimi, ki se uporabljajo v vojaških operacijah. Kitajska bo seveda tudi vsa podporna programska oprema.

Številni strokovnjaki so prepričani, da je Kitajska nedvomno sposobna razviti lasten operacijski sistem. Vprašanje pa je, ali bo ta varen, zanesljiv in dovolj zmogljiv za vsakdanjo uporabo. Več o tem ambicioznem projektu kitajske vlade pa naj bi bilo znanega v prihodnjih nekaj mesecih.


Prijavi napako v članku