Življenjski slog
09.03.2021 14:06
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kakšna prihodnost čaka Airbnb turizem v Evropi?

Airbnb še vedno čaka na konec pandemije, medtem pa se vse več gostiteljev odloča za prodajo svojih nepremičnin, ali dolgoročne najemnike. Stanje je najslabše v Evropi, mi pa se sprašujemo, ali se Airbnb počasi poslavlja.
Ulice velikih Evropskih mest po večini še vedno samevajo.
Ulice velikih Evropskih mest po večini še vedno samevajo.

Covid-19 pandemiji je uspelo, kar so številna mesta po Evropi skušala doseči že kar nekaj časa: iz mest izbrisati na tisoče Airbnb nastanitev in s tem znižati ceno najemnin za lokalno prebivalstvo, ponekod za več kot 15 %.

Evropska mesta so z odprtimi rokami dolgo časa sprejemala masovni turizem, kar so lastniki nepremičnin izkoristili za zaslužek, predvsem preko platforme Airbnb. Lokalci so se zaradi astronomskih cen najemnin odselili, mesta pa so se spremenila v kraje brez duše. Nepremičninske agencije po Lizboni, Barceloni, Pragi in Benetkah za Reuters poročajo, da je pandemija lastnike nepremičnin ponovno prisilila, da sprejemajo srednje in tudi dolgoročne najemnike, ali pa so se celo sami vselili v stanovanja in hiše.

Podatki analitikov AirDNA kažejo, da se je število Airbnb namestitev z vsaj eno nočitvijo, ali sploh z aktualno ponudbo v prejšnjem mesecu, v 50-ih največjih mestih po Evropi, zmanjšajo za 21,9 % napram februarju lani.

Iz Airbnb-ja sporočajo, da so se ponudniki na platformi, skupaj s samo platformo, prilagodili na nove vzorce potovanj, predvsem se ljudje odločajo za obisk manjših mest in ne toliko velikih središč. “V Franciji, Nemčiji, Španiji in na Portugalskem smo konec leta 2020 imeli več ponudbe, kot konec leta 2019“, pravi predstavnik Aribnb-ja Andreu Castellano.

Nekateri gostitelji čakajo na vrnitev turizma, drugi so panogo za vedno zapustili

Zaradi takšnih prizorov praznih ulic se najemodajalci odločajo za prekinitev pogodb z Airbnb-jem.

Benetke so januarja na platformah Airbnb in Vrbo zabeležile 67-odstoten padec nočitev v primerjavi z lanskim januarjem. Tamkajšnji aktivisti se borijo, da bi vlada izkoristila situacijo in pomagala lokalnemu prebivalstvu. “Pred pandemijo najem stanovanja v Benetkah za normalne ljudi praktično ni bil mogoč“, pravi Marco Gasparinetti iz skupine Gruppo 25 Aprile, ki so bori za pravice lokalnih prebivalcev.

V Benetkah živi samo 60.000 prebivalcev, mesto pa vsako leto obišče 20 milijonov turistov.

Vsak dan v Benetke migrira 30.000 ljudi, ki pa si ne morejo privoščiti, da bi v mestu živeli. Zdaj bi se situacija lahko spremenila, da Benetke ne bi bile več zgolj turistična atrakcija, ampak normalno mesto za živeti“, je še dodal Gasparinetti.

Ponudba Airbnb namestitev se krči

Airbnb je februarja prvič objavil rezultate od kar je stopil na borzo in ti so bili presenetljivo dobri oz. boljši od pričakovanj. Slabe rezultate iz Evrope je nekoliko rešila boljša slika v Severni Ameriki.

V Lizboni na Portugalskem je v času pandemije iz Aribnb-ja izginilo skoraj 5.000 namestitev, cena najemnin za stanovanja pa je med marcem in decembrom 2020 padla za 15 %.

Graf prikazuje padec ponudbe na Airbnb-ju od januarja lani.

Kot lahko vidimo iz zgornjega grafa je največji padec Airbnb doživel v Pragi, kjer so cene najemnin padle za okrog 8 %. “Na mesec sem izgubil približno $20,000, dodatno pa je stvari zakomplicirala še regulacija“, pravi eden od lastnikov nepremičnin v Pragi, ki je dve Airbnb stanovanji že prodal.

Airbnb pravi, da so dovolj odporni in prilagodljivi na spremembe v povpraševanju. “Gostje se premikajo iz mestnih središč in najemajo cele hiše. Airbnb se lahko hitro prilagodi povpraševanju in potrebam gostov“, zaključuje Castellano.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več