Računalništvo, telefonija
16.12.2011 14:12
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kakšen je povprečen slovenski uporabnik interneta?

Sloveniji poročilo svetovnega ekonomskega foruma ne more biti v ponos!
Sloveniji poročilo svetovnega ekonomskega foruma ne more biti v ponos!

Slovensko analitsko podjetje iPROM je opravilo raziskavo, ki je pokazala, kakšen operacijski sistem, brskalnik in zaslon uporablja povprečen slovenski uporabnik svetovnega spleta. Raziskava je pokazala, da se Slovenci oklepamo zastarelega operacijskega sistema Windows XP kot pijanec plota. Dobro desetletje star operacijski sistem naj bi namreč še vedno uporabljalo kar 46,4-odstotkov računalničarjev. Z 41-odstotki mu tesno za petami sledi Windows 7. Ta je sicer v samo osmih mesecih pridobil slabih 13-odstotnih točk novih privržencev. Na dnu lestvice najdemo operacijska sistema Windows Vista in MacOS X. Ta v slovanskem prostoru uporablja 9,5-odstotkov oziroma 5-odstotkov računalničarjev.

Pri spletnih brskalnikih ni bilo presenečenj. Slovenci še vedno prisegamo na spletni brskalnik Mozilla Firefox, ki trenutno po številu uporabnikov na globalni ravni zaseda tretje mesto. Pri nas Ognjeno lisico uporablja dobrih 41-odstotkov računalničarjev. Drugo mesto z 34,9-odstotkov uporabnikov zaseda Internet Explorer. Ta je v primerjavi januarjem 2004 izgubil že neverjetnih 63-odstotnih točk privržencev. Tretje mesto pripada spletnemu brskalniku Google Chrome. Tega pri nas uporablja dobra petina računalničarjev. Vodilnim brskalnikom sledita še Opera (1,5-odstotka uporabnikov) in Safari (1,9-odstotka uporabnikov).

Ker se tiče zaslonov, Slovenci uporabljamo predvsem zaslone z diagonalo 17-palcev oziroma 43,2-centimetrov ter 19-palcev oziroma 48,3-centimetrov. Pri deskanju po svetovnem spletu namreč največ uporabnikov uporablja ločljivosti zaslonov 1.024 x 768 točk (18-odstotkov) in 1.280 x 1.024 točk (17-odstotkov). Desetina spletnih računalničarjev uporablja zaslone z diagonalo večjo od 20-palcev oziroma 50,8-centimetrov. Sledijo zasloni z ločljivostjo 1.440 x 900 točk (6-odstotkov uporabnikov), ki so značilni za novejše prenosnike. Visokoločljive zaslone z ločljivostjo 1.920 x 1.080 slikovnih točk pa uporablja le 6-odstotkov Slovencev.


Prijavi napako v članku