Računalništvo, telefonija
01.07.2019 08:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kakovostni filamenti za 3D tiskalnike

Tehnologija tridimenzionalnega oziroma 3D tiskanja je v zadnjih nekaj letih postala dostopna tudi za širšo uporabo. Ključno vlogo pri 3D tiskalnikih pa igrajo filamenti.
Kakovostni filamenti za 3D tiskalnike
Kakovostni filamenti za 3D tiskalnike

Tiskalniki, ki tiskajo tridimenzionalno, ne uporabljajo kartuš ali tonerjev, ampak posebne umetne mase (filamente), s katerimi s pomočjo toplote ustvarijo tridimenzionalne predmete. V svetu 3D tiskanja govorimo o PLA (Polylactic acid) filamentih, ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) termoplastih, pa tudi o tiskalnikih, ki uporabljajo kovino.

Filamenti so navadno naviti na kolute. Omogočati morajo natančno tiskanje in morajo biti izdelani iz visoko kvalitetnega materiala, da je tudi izdelek, ki iz njih nastane takšen, kot mora biti.

Poznamo torej vrsto različnih filamentov:


ABS

Posebno primeren je za male in srednje velike predmete, funkcionalne prototipe, termostabilne dele, npr. izdelavo modela.

ABS filament je znan po zelo nizkih emisijah in je skladen z evropsko direktivo o varnosti igrač po standardu EN71-3. To v praksi pomeni, da je igrača , natisnjena iz tega filamenta, popolnoma varna za otroke. Osnovna surovina ima tudi dovoljen stik s hrano. Plasti imajo zelo dober oprijem, toleranca pa znaša le +/- 0,05 milimetra. Hkrati je ABS tudi zelo trpežen, saj je odporen na temperaturo do približno 100 stopinj Celzija in je zelo trden. V podjetju Ex-Mega ga boste dobili v beli, črni, rdeči, modri ali rumeni barvi, tako da izbire ne bi smelo zmanjkati. Filament je združljiv z vsemi standardnimi 3D tiskalniki.

PLA

Zaradi odličnih nizkih faktorjev krčenja in raztezka ni velikostne omejitve, primeren je tudi za zelo velike in dimenzijsko stabilne predmete.

Tudi PLA odlikuje zelo dober oprijem plasti in tesna toleranca (+/- 0,05 milimetra). Je brez vonja in nizkih emisij. Prav tako kot ABS ima osnovna surovina dovoljen stik s hrano in odobritev glede varnosti igrač. Dobite ga v pestrem barvnem spektru – od bele, črne, rdeče in modre barve, do rumene in zelene. Združljiv je z vsemi standardnimi 3D tiskalniki, pred tiskanjem pa ni potrebno ogrevati postelje tiskalnika.

PA 12 (NYLON)

Odlikuje ga visoka udarna trdnost in nizka absorpcija vlage, zato je zelo primeren za razne priključke, cevi za gorivo in sisteme hladilne vode.

PA 12 je brez vonja in ima nizke emisije. Je odlično odporen na kemikalije (zlasti na goriva in tiste proti zmrzovanju). Odlikuje ga tudi visok raztezek pri pretrgu in nizka obraba oziroma izjemno drsno trenje. Ima visoko neprekinjeno delovno temperaturo, in sicer 85 stopinj Celzija, in ni občutljiv na popačenje. Dobite ga v natur barvi.

PPA (NYLON)

Je odlična zamenjava za kovinsko ali karbonsko ojačan PLA. Uporablja se za sestavne dele v motornem prostoru, armature za vodovodne cevi ali ohišje vodomera.

PPA je združljiv z vsemi standardnimi 3D tiskalniki, nizkih emisij in brez vonja. Poleg tega ga odlikuje dober oprijem plasti in ne pozna krčenja. Znan je po visoki stabilnosti, odporen pa je na temperaturo do približno 105 stopinj Celzija.

PEEK

Uporablja se v letalstvu, transportu ter za podporne obroče in napajalne vode (nafta in plin).

Odlikuje ga visoka togost ( elastični modul 3830 MPa). Tiska se pri temperaturi 275 stopinj Celzija, maksimalna stalna delovna temperatura pa znaša visokih 260 stopinj Celzija. Toleranca znaša zgolj +/- 0,05 milimetra, plasti se odlično oprimejo in ne pozna krčenja. Združljiv je z vsemi standardnimi 3D tiskalniki. Seveda ni potrebno posebej omenjati, da gre za visoko kakovostno surovino.

Podjetje EX-MEGA d.o.o., pri katerem lahko vse te filamente tudi kupite, je bilo ustanovljeno leta 2000. Ukvarjajo se s prodajo, zastopstvom, uvozom in izvozom plastičnih polizdelkov in končnih izdelkov, po potrebi kupca pa tudi z ostalimi podobnimi artikli.

Njihov prodajni program plastičnih materialov obsega polizdelke v obliki okroglih palic, plošč, cevi in letev. Poleg 3D FILAMENTOV nudijo še različne tehnične plastike (PE, PVC, PA, POM, PTFE, PEEK, PET, PVDF..), tehnične laminate, plastične varilne žice, plastične folije, tehnične gume, silikon gumo, vulkolan PU, penaste EPDM in EVA plošče, itd.

Za več informacij obiščite www.exmega.si ali jih kontaktirajte na +386 (0)1 5242148 / +386 (0)31 502565 ali info@exmega.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku