Prenosni računalniki
31.10.2016 15:20
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako si Microsoft želi zagotoviti prevlado na področju virtualne resničnosti

Kako si Microsoft želi zagotoviti prevlado na področju virtualne resničnosti
Kako si Microsoft želi zagotoviti prevlado na področju virtualne resničnosti

Pri Microsoftu pripravljajo novo presenečenje za vse navdušence virtualne resničnosti. Marca 2017, sočasno s predstavitvijo nove posodobitve Windows 10 operacijskega sisstema, bodo na voljo tudi virtualna očala s katerimi boste lahko uporabljali aplikacije za delo ali igranje iger. Na uradni predstavitvi prejšnji teden se, razen partnerjev kot so HP, Acer, Asus in podobni, ni razkrilo veliko informacij. Kot se je sedaj izkazalo je to bilo namerno saj naj bi pri Microsoftu podrobnosti strategije razvoja produktov za virtualno resničnost predstavili šele decembra letos.

Windows Holographic, kot se imenuje programska oprema na kateri bodo aplikacije delovale, predstavlja pomemben člen tako imenovanih Windows Universal Apps. Pri Microsoftu razvjalcem obljubljajo možnost razvoja aplikacij za eno platformo, ki nato delujejo čez celotni spekter naprav in po novem tudi virtualnih očal. V primeru, da Microsoftu uspe prepričati proizvajalce virtualnih očal na eni strani in razvijalce aplikacij na drugi, da investirajo delo v razvoj primernih produktov, se Microsoftu obeta dobro izhodišče za pomemben tržni delež na trgu.

Virtualna očala, ki bodo na voljo marca 2017, naj bi bila na voljo že za 299 ameriških dolarjev. Cenovno se tako pri Microsoftu trudiji ponuditi produkt za čim širši spekter uporabnikov. Očala bodo delovala v kombinaciji z Windows 10 operacijskim sistemom na vašem računalniku. Izkušnja naj bi bila podobna kot pri ostalih alternativah, ki so na voljo že danes. S to razliko, da znaša cena približno za polovico manj kot na primer pri produktih podjetij HTC in Oculus. Slednji dve podjetji v tem trenutku zasledujeta povsem drugačno strategijo. Namesto cenovno dostopnih produktov se tako HTC kot tudi Oculus osredotočata na razvoj in ponudbo čim bolj kvalitetnih virtualnih očal. Na žalost to pomeni višjo ceno in manjši trg potencialnih kupcev. Omeniti je potrebno tudi cenovno dostopne ponudnike, ki virtualna očala ponujajo v kombinaciji s pametnimi telefoni. Vendar pa se glede kvalitete in občutka realnosti vsaj v tem trenutku ne morejo primerjati z dražjimi modeli.

Microsoftova strategija se lahko izkaže za pravilno tudi iz razloga padajočih cen virtualnih očal. Tako kot se je to že prej zgodilo z računalniki, telefoni in podobno, lahko pričakujemo, da bodo cene kvalitetnih virtualnih očal izrazito padale. Takrat pa bodo zmagovalci ponudniki programske opreme oziroma platforme.Prijavi napako v članku